Nytt lydkort til musikk?

Hei,

Jeg har tenkt å kjøpe et keyboard og et musikkprogram og begynne å mekke musikk på PC. Hva trenger jeg av ekstra maskinvare for å koble dette sammen? Jeg har en PC som bare er noen måneder gammel, med integrert surroundlyd på hovedkortet. Jeg har hørt at slike er alt for trege til å bruke når man skal lage musikk. Hva slags lydkort skal jeg kjøpe?

Hilsen Eivind

Datadoktoren svarer

Hei

Før i tiden trengte du mye ekstra MIDI-maskinvare, MIDI-lydmoduler og effekter for å lage noe som minnet om proff musikk på PC. Da var det PCen som styrte alt ekstrautstyret, og selve lyden ble laget av dette.

I dag trenger du ikke stort annet enn selve PCen, faktisk trenger du bare et USB-keyboard som du kobler rett i PCen. MIDI har blitt "pakket inn" i USB, så du trenger ikke noen egen MIDI-boks eller MIDI-kort å plugge i PCen.

Mange av disse USB-keyboardene leveres komplett med musikkprogramvare, slik at det bare er å gå i gang! Ellers er det masse gratis sequencere, lydredigering og virtuelle instrumenter tilgjengelig på Internett. Et utmerket sted å orientere seg er på dette nettstedet.

Når det gjelder lyden, så kan du i veldig mange tilfeller greie deg med den innebygde lyden. Problemet har vært at musikkprogrammer trenger en egen type drivere som gjør at du kan spille virtuelle instrumenter på PCen uten at det blir forsinkelse mellom anslag og lyd. Dette er enten ASIO-drivere som de fleste musikkprogrammer støtter, eller WDM-drivere som er standard i Windows XP men dessverre bare støttes av noen få.

Men det er en smarting som driver med BIOS-utvikling som har laget et lite program som oversetter ”i farta” mellom ASIO og WDM, slik at du kan bruke nesten hva som helst av moderne integrerte lydkort og få like rask respons som på dyre spesialkort. Programmet heter ASIO4ALL, er skrevet i assemblerkode og er svært effektivt. Det er dessuten gratis og kan lastes ned her.

Vi har prøvd denne driveren på forskjellige maskiner, og det fungerer fra utmerket til greit, avhengig av hva slags lydbrikke som sitter på hovedkortet.

Driveren støtter også mange lydkort med WDM-drivere, f.eks. mange Soundblaster-kort.

Du kan lese mer om virtuelle instrumenter i denne artikkelen, dessuten finner du en oversikt over flere artikler om dette temaet her hvis du skroller et stykke ned i artikkeloversikten.

Hilsen Datadoktoren

Les alle spørsmål og svar