Nytt liv til gammel harddisk

MINITEST: Trenger du mer lagringsplass på en bærbar PC, eller bare en liten ekstern disk som er enkel å transportere, er dette billige kabinettet fra Zynet en smart løsning.

Nytt liv til gammel harddisk
Publisert
Sist oppdatert

Det er mange gode grunner for å investere i en ekstern harddisk. Transport av store datamengder mellom skole/jobb og hjemmet er en av dem, økt lagringsplass på bærbar PC en annen, for ikke å glemme alle backupformål slike disker er perfekte til.

Prismessig har disse diskene sunket kraftig i det siste. Flest MB pr krone får du ved å velge en løsning basert på de store 3,5" harddiskene, men disse krever både trafo, nettstrøm og som regel også en form for viftekjøling. Perfekt til backup, men ikke særlig hendig som kompanjong til en liten bærbar PC. Da er 2,5"-løsningene langt smartere.

Slipper ekstra kabler

Zynet Fashion Polar - eksternt diskkabinett til 250 kroner.
Zynet Fashion Polar - eksternt diskkabinett til 250 kroner. Vis mer
Praktisk beskyttelsesetui følger med.
Praktisk beskyttelsesetui følger med. Vis mer


Disse diskene har foreløpig en maksimal kapasitet på 120 GB, snart dukker også de første 160 GB-diskene opp. Småtterier i forhold til 500 GB store 3,5" disker, men til gjengjeld får du en musestille løsning som får all den strømmen den trenger gjennom USB- eller FireWire-kabelen. Dessuten er diskene så små at de fint får plass i en innerlomme eller i siderommet på bærevesken.

Du kan enten velge en av de mange ferdigløsningene, eller bygge din egen eksterne harddisk. Sistnevnte er spesielt aktuelt dersom du, som oss, har en 2,5" disk liggende - for eksempel etter en oppgradering av lagringsplassen i en bærbar PC. Har du ikke en disk fra før, kan det rent økonomisk være smartere å velge en av de ferdige eksterne diskløsningene basert på 2,5" harddisker.

Zynet Fashion Polar er i så måte et rimelig og bra utgangspunkt. Det lille kabinettet koster under 300 kroner, og kan minne om en lommelerke i farge og størrelse.

To skruer

Monteringen er svært enkel. Du løsner på to skruer, drar ut støpselet, plugger IDE-disken på, skyver den inn i kabinettet og fester igjen med de to skruene. Deretter er det bare å plugge kabelen i en ledig USB-port, og disken dukker opp som en ekstern harddisk automatisk - uten behov for driverinstallasjon (Windows XP). Hastigheten avhenger av hvilken disk som sitter i, USB2.0 HiSpeed-grensesnittet representerer neppe noen flaskehals her (480 Mbps).

Skrujern, tøyetui og USB-kabel følger med. Sistnevnte har to USB-plugger, beregnet på USB 1.1-grensesnitt dersom disken ikke får nok strøm gjennom én tilkobling. Vi opplevde imidlertid ingen problemer med å bare tilkoble én av dem på flere av maskinene vi testet på, inkludert en bærbar PC, som alle hadde USB 2.0-grensesnitt.

Her er også mulig å bruke nettstrøm, men det følger ikke med adapter. Det viste seg heller ikke nødvendig mot noen av PCene vi testet den mot.
Her er også mulig å bruke nettstrøm, men det følger ikke med adapter. Det viste seg heller ikke nødvendig mot noen av PCene vi testet den mot. Vis merKabinettet har en standard miniUSB-kontakt. Kompatible kabler finnes "over alt" og du behøver derfor ikke å rive deg i håret dersom du skulle miste den medfølgende kabelen.

Kabinettet ble utlånt av Komplett.no, som selger det for 250 kroner i skrivende stund.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer