Nytt liv til gamle fotografier

Bildene i albumet vårt er mellom 25 og 30 år gamle, og bærer tydelig preg av å være tæret av tidens tann. Adobe Photoshop 7 viste seg å bli en reddende engel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Adobe Photoshop har i mange år vært et av verdens mest anerkjente fotoredigeringsprogrammer for PC og Mac. Versjon 7.0 lanseres nå i april, og vi har allerede brukt betaversjonen en tid. Her byr Adobe på en rekke nye funksjoner som gjør avanserte oppgaver enklere, deriblant muligheten for å utføre omfattende fargekorrigeringer og fjerning av riper, støv og andre uønskede elementer, med enkle håndgrep.

Les for øvrig vår forhåndsomtale av Photoshop 7 for mer informasjon om nyhetene i denne versjonen.

Gamle fotografier til reparasjon

Utgangspunktet for vårt scenario er undertegnedes fotoalbum fra de første leveårene, der de eldste bildene er mer enn 30 år gamle. Alle bildene er i farger, men de fleste har etter hvert begynt å falme eller på andre måter mistet sin opprinnelige vitalitet. I tillegg har barnefingre satt sine tydelige spor på mange av bildene, og albumet vil neppe overleve særlig mange nye år med samme ublide behandling.

De nye funksjonene Auto Color og Patch Tool i Adobe Photoshop 7 er velegnet til å rette på akkurat disse formene for bildeslitasje. Auto Color gjenskaper farger som man skulle tro var tapt for godt, og Patch Tool sørger for at fingeravtrykk og sår forsvinner som dugg for solen, uten at reparasjonen blir synlig for det blotte øye. Algoritmene er utviklet av Adobe, og karakteriseres som meget avanserte, og er ment å gjøre reparasjonsarbeid som tidligere var både tidkrevende og vanskelig, til en lek.

Bildet er av undertegnede, og ble tatt 17. mai 1974. Det har med årene blitt svært misfarget. Et enkelt klikk på Auto Color-knappen, og bildet ble sannsynligvis penere enn det var da det ble fremkalt for 28 år siden.
Bildet er av undertegnede, og ble tatt 17. mai 1974. Det har med årene blitt svært misfarget. Et enkelt klikk på Auto Color-knappen, og bildet ble sannsynligvis penere enn det var da det ble fremkalt for 28 år siden. Vis mer


Trenger ikke avansert utstyr

Albumet vårt består av i alt 115 bilder, de fleste kvadratiske, med en størrelse på 8 x 8 cm. Til innskanningen brukte vi Canons nye USB 2.0-skanner CanoScan D1250U2, som koster rundt 1.500 kroner inkludert mva. Du kan for øvrig lese vår test av denne skanneren her.

Med Patch Tool laget vi en løkke rundt skyggen, dro området til et annet område på plenen, og dermed ble skyggen fjernet. På forhånd hadde vi korrigert fargene i bildet ved hjelp av Auto Color-funksjonen.
Med Patch Tool laget vi en løkke rundt skyggen, dro området til et annet område på plenen, og dermed ble skyggen fjernet. På forhånd hadde vi korrigert fargene i bildet ved hjelp av Auto Color-funksjonen. Vis mer


Vi valgte en oppløsning på 300 dpi, noe som førte til at bildene fikk en digital størrelse på rundt 950 x 950 punkter. Den relativt høye oppløsningen gjør at bildene egner seg både til utskrift på fotoskriver og digital fremkalling. Dessuten ble bildene greie å jobbe med i Photoshop.

Imponerende enkelt

Bildet er blitt tusjet på. Ved å trekke en løkke rundt og dra seleksjonen til et "friskt" område, forsvant tusjen. Brukt tid: 4 sekunder.
Bildet er blitt tusjet på. Ved å trekke en løkke rundt og dra seleksjonen til et "friskt" område, forsvant tusjen. Brukt tid: 4 sekunder. Vis mer

På de aller fleste bildene var et enkelt klikk på Auto Color alt vi behøvde for å få et fargeresultat som sannsynligvis var bedre enn da bildene var nye. Kvalitetsforbedringen var rett og slett imponerende. Deretter begynte arbeidet med å lege sår i bildene. Et klikk på Patch Tool, dra en løkke rundt såret, dra området til et "friskt" område med samme fargetoner, og vips er såret leget (se animasjon).

I snitt brukte vi kanskje en to-tre minutter pr bilde, og etter 4-5 timer hadde vi digitalisert hele det gamle fotoalbumet. Vi lagret bildene i Photoshops eget bildeformat, PSD. Filene ble relativt store (rundt 5 MB pr stk), og vi fikk dermed plass til de 115 bildene på én CDR-plate. Vi kunne selvsagt valgt et annet format med komprimering, og dermed spart lagringsplass, men i dette tilfellet var det greit å ha en dedikert CD til dette albumet.

Venter med reproduksjon

Nå er CDen lagt på en trygg plass i vårt arkivet, og innholdet venter på å bli reprodusert i papirform. I mellomtiden har vi laget et digitalt fotoalbum som allerede er spilt i stuens DVD-spiller en rekke ganger. Hvordan dette var mulig, kan du lese mer om i denne artikkelen.

PS! Auto Color-funksjonen egner seg også til å korrigere fargene på bilder som du har tatt med digitalkameraet ditt.

Les også:
Våre førsteinntrykk av Photoshop 7