Nytt liv for SoundBlaster Live!

Synes du lydene i SoundBlaster-kortet ditt er for dårlige? Ønsker du deg helt andre lyder for å lage egen musikk? Det finnes flere lydbiblioteker på CD som åpner en ny verden av muligheter. Dessuten har EMU annonsert store nyheter som også kommer Live! -brukerne til gode!

General MIDI er et sett av lyder som du finner i alle lydkort. En ting er at kvaliteten på dette varierer sterkt. Viktigere er at dette lydsettet er tilpasset musikk for de som ikke er interessert i musikk. Med andre ord trudelutter og bakgrunnsmusikk, som skal passe inn i en annen sammenheng, uten å ta for mye oppmerksomhet.

Det er et dårlig utgangspunkt for de som virkelig er interessert i å lage egen musikk.

EMU til redning

Da Creative Labs kjøpte EMU, fikk de ikke bare ny teknologi som kunne bringe SoundBlaster-familien inn i det nye årtusenet. De fikk også et omfattende lydbibliotek med på kjøpet. EMU var blant de første produsentene av samplere, helt tilbake til begynnelsen av 80-årene. De har også laget mange forskjellige lydmoduler, trommemaskiner og keyboards i en årrekke.

Mye av dette lydmaterialet kan du nå kjøpe som SoundFonts, til svært lave priser sammenlignet med andre lydbiblioteker.

Module Mania

Vi har hørt igjennom 5 CDer fra serien Module Mania. Dette er lydmateriale som er hentet fra tre lydmoduler i Proteus-serien, pluss to andre moduler, Vintage Keys og Planet Phat. Det er med andre ord ett sett instrumentlyder for hver CD.

CDen Pop Rock er basert på lydmateriale fra Proteus 1. Dette var en av de første lydmodulene som dekket et stort utvalg av instrumentlyder. Her finner du alt mulig fra piano og orkesterlyder til ferdige mikser av forskjellige synther og effekter.

Kvaliteten er bra, utvalget er stort, og dette settet passer bra til popmusikk med et lydbilde som gir assosiasjoner til 80-tallet og tidlig 90-tall. Du vil selvfølgelig også finne tidløse lyder, eller du kan bruke din egen kreativitet til å finne nye sammenhenger for lydene.

CDen Orchestral er basert på lydmateriale fra Proteus 2, og inneholder symfoniske orkesterlyder. Disse opptrer både som soloinstrumenter og i grupper, og inkluderer forskjellige orkestrale effekter.

CDen World Instruments er basert på Proteus 3, og her er det samlet etniske instrumenter fra hele verden. Du finner alle typer, både blåseinstrumenter, strengeinstrumenter og forskjellige typer percussion. Fra digeridoo til irsk harpe, og dessuten en rekke kreative varianter av modifiserte og remiksede grupper av instrumentlyder.

CDen Vintage Instruments er basert på modulen Vintage Keys, og inneholder typiske instrumentlyder fra elektriske og elektroniske keyboards. Her snakker vi om alt mulig fra Hammond B3, Wurlitzer og Fender Rhodes elpiano, til klassiske synther som Sequential, Oberheim og Yamaha DX. Selvfølgelig er det også her mikser av de forskjellige instrumentene, og en rekke trommelyder og percussion.

CDen Hip-Hop/Urban er basert på modulen Planet Phatt, og er det mest moderne av disse bibliotekene. Her er det mengder av forskjellige basser, gitarer, synther og et stort utvalg av småfraser spilt på forskjellige instrumenter. Trommelyder, vokaleffekter og forskjellige vinyl-effekter er også inkludert. Et omfattende byggesett for hip-hop og beslektede musikkformer. Dette var vår personlige favoritt.

Gunstig

Hele biblioteket på 5 CDer koster 900 kroner inkludert mva. men de kan også kjøpes hver for seg. Dette er mye lyd for pengene, langt rimeligere enn lydbiblioteker for samplere, for ikke å snakke om minnekort for synther.

Importør er Benum

Ny programvare for EMU APS og SoundBlaster Live!

Versjon 2.0 av programvaren for EMU sine avanserte løsninger for hjemmstudio, vil også bli kompatibel med SoundBlasterLive!-familien! Dette vil gi brukerne en langt mer fleksibel løsning, og vil utnytte flere av mulighetene som ligger i EMU10K1-brikken som begge løsninger er bygget på.

Tidligere har noen brukere installert programvaren til EMU APS for bruk sammen med SoundBlaster Live!, men dette har ikke vært uproblematisk. Det har vært nødvendig med en liten "fix" av programvaren, og de analoge utgangene virker ikke. Da må du enten lodde og mekke på kortet, eller bruke en ekstern D/A-konverter. Noen har til og med kjøpt et ekstra SoundBlaster Live! for å bruke det som konverter…

Her kan du lese annonseringen fra EMU/Ensoniq, som ble offentliggjort på brukergruppen den 25 november.