Foto: Intel
Foto: IntelVis mer

Nytt liv for Pentium Pro-maskiner

Har du en Pentium Pro PC eller server? Ønsker du enda bedre ytelse? Nå har Intel en løsning for å få bedre ytelse ut av din gamle maskin. Pentium II Overdrive erstatter den gamle Pentium Pro-CPUen og gir deg 333 MHz og MMX-støtte.

Intels Pentium Pro-prosessorer har vært usedvanlig seiglivede. Etter lanseringen i 1995, har de vært dominerende i arbeidsstasjoner og spesielt servere frem til i sommer, da Intel lanserte Pentium II Xeon som arvtager. Pentium Pro er fortsatt en meget god prosessor, men mangler MMX og finnes ikke i utgaver over 200 MHz.

LES OGSÅ:

Pentium II Overdrive er et helt nytt produkt fra Intel, som enkelt kan gi Pentium Pro PCer forlenget liv. Den finnes i bare én utgave, som imidlertid kan oppgradere alle varianter av Pentium Pro. Hvis du har Pentium Pro 150 eller 180 MHz, blir hastigheten 300 MHz. For 166 og 200 MHz når du full 333 MHz hastighet.

Selv om Intel ikke nevner det i sitt materiale, er det nok bare å endre CPU-hastigheten på hovedkortet ditt til 166 eller 200 MHz for å oppnå 333 MHz også hvis du i dag har en 150 eller 180 MHz CPU. De aller fleste Pentium Pro-hovedkortene har nemlig støtte for alle Pentium Pro-frekvensene på 150, 166, 180 og 200 MHz.

Forskjellen utgjøres av om busshastigheten er 60 eller 66 MHz. En 150 MHz Pentium Pro benytter en busshastighet på 60 MHz med en multiplikator på 2,5 X (60 MHz x 2,5 blir 150 MHz). 200 MHz har en busshastighet på 66 MHz og en multiplikator på 3 X. Pentium II Overdrive har en fast multiplikator på 5 X og oppnår 300 eller 333 MHz avhengig av om busshastigheten er 60 eller 66 MHz.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mer lik Xeon

Pentium II Overdrive har i likhet med Pentium Pro og Pentium II Xeon en andrenivå cache på som går på full hastighet (altså 333 MHz). Det betyr at den er mer lik Pentium II Xeon enn Pentium II. Størrelsen på cachen er 512 KB.

Det er ting som tyder på at Xeon kanskje er en smule "politisk" priset, siden en Xeon med 512 KB L2 cache koster omtrent dobbelt så mye som denne overdrive-prosessoren. Begge benytter nemlig den samme Deschutes-kjernen.

Deschutes er Intels kodenavn på alle Pentium II-prosessorer som benytter 0,25 mikron teknologi og brukes i Pentium II 333 MHz og oppover, alle Pentium II Xeon og Celeron. De største forskjellene mellom Pentium II Overdrive og Xeon, er at Xeon starter på 400 MHz og benytter 100 MHz buss.

Hvordan er det mulig?

Hvordan kan det ha seg at Intel enkelt kan lage en Pentium II-prosessor som passer i sokkel 8 som Pentium Pro benytter? Sannheten er den at sokkel 8 og slot 1 bare er to forskjellige organiseringer av den samme P6-bussen. Pentium Pro og Pentium II er nemlig samme generasjon prosessor fra Intel - P6-generasjonen. Hovedkort-produsenten Tyan har faktisk et lite kretskort som gjør at du kan bruke en Pentium Pro-prosessor i noen av deres Pentium II-hovedkort. Nå har Intel i praksis gjort det motsatte.

Fattigmanns Xeon

Det kan jo være interessant å prøve en overdrive-prosessor i kombinasjon med kretskortet til Tyan. Da vil den kunne benyttes i et standard Pentium II- hovedkort med slot 1.

Hva må du ta hensyn til?

Det viktigste kriteriet for at du kan oppgradere din Pentium Pro er at den er plassert i en såkalt ZIF-sokkel. ZIF står for "Zero Insertion Force" og kjennetegnes best ved en arm på siden av sokkelen som heves før prosessoren enkelt kan løftes ut.

I tillegg må BIOSen til maskinen ha støtte for oppgraderingen. De aller fleste maskiner har dette, men det kan godt være at du blir nødt til å oppgradere til siste versjon. Vi har tidligere skrevet en artikkel om hvordan du oppgraderer BIOS.

Pentium II Overdrive prosessoren kan brukes i dobbel-prosessormaskiner uten problemer, men du må selvfølgelig oppgradere begge Pentium Pro- prosessorene dine. I likhet med vanlige Pentium II støtter den ikke flere enn to prosessorer.

Når kan du kjøpe den?

Intel sier at Pentium II Overdrive blir tilgjengelig i andre halvdel av august (altså nå) og at veiledende pris i USA er $599,- Vi har vært i kontakt med de to offisielle norske Intel-distributørene (Avnet PCC: 800 10 466 og Microtronica: 22 04 64 00) og det vil nok gå noe tid før prosessoren kommer på lager. Norsk pris er ennå ikke fastsatt.