Nytt hus - hva slags kabling skal vi legge opp?

Spørsmål:

Hei,

Vi skal bygge nytt hus et stykke utenfor Tromsø sentrum. Ingen av oss er noe særlig inne på data/tele/tv. Vi lurer derfor på hva som er lurt å legge opp til av kabler til disse tingene. Og hva bør man satse på av trådløse systemer?

Det går ikke kabel-tv-kabel til området. Troms Kraft holder på å legge ut fiberkabler i Tromsø, men er ikke kommet helt til vårt byggefelt ennå. Men det kan jo skje innen kort tid.

Vi vil jo gjerne ha internett. Hva er IP-telefoni? Er det noe vi bør satse på? Er fiber framtida?

Du har kanskje ikke alle svarene, men vi håper du kan veilede oss litt på veien i forhold til hvilke hensyn vi bør ta og hva vi bør finne ut av.

Med vennlig hilsen Brita

Datadoktoren svarer:

Hei,

Fiber brukes til å distribuere signaler til mange brukere og har en kapasitet som langt overskrider det du trenger i oversskuelig framtid inne i et bolighus.

Derimot er det lurt å i første omgang legge opp nettverkskabel, gjerne med Gigabit-kapasitet, og koaks til TV-signaler.

Det aller lureste er å legge kablene i kanaler/rør skjult i veggene, slik at det kan trekkes nye kabler etter behov. Tilkoblingspunkter bør man heller ikke være gjerrig på, man vet ikke hva som skjer om 20-30 år.

Planlegg dette sammen med elektroinstallatøren, så unngår man dobbeltarbeide.

Trådløst er greit til surfing, og er raskere enn de fleste internettforbindelser. Men skal du spille kvalitetsvideo over nettverket, f.eks. en DVD-film som ligger lagret på en maskin, men skal spilles av på en annen, så er det kablet nettverk som må til.

IP-telefon kobles til et adapter, som så kobles til en nettverkskontakt, akkurat som en PC.

Hilsen Datadoktoren

Les alle spørsmål og svar

[Ugjyldig objekt (debatt)]