Nytt fra Macworld

De fleste ryktene som har surret i lengre tid, ble bekreftet. Både den nye bærbare iBook-maskinen, trådløse kommunikasjonsløsninger og nye versjoner av operativsystemet ble lansert. Apple er stadig på hugget, med frekke ideer både i design og funksjonalitet.

Apple står nå fram som en svært sunn virksomhet, med pene tall for de siste syv sammenhengende kvartal. For de som er opptatt av logistikk, er Apple nå nede i en lagerbeholdning som dekker 15 timers omsetning. Det er svært imponerende.

Frekk bærbar

iBook er navnet på den nye bærbare Mac’en. Den kommer i to farger, appelsin og isblå, har G3-prosessor på 300 MHz, 12,1-tommers skjerm og veier 3 kilo. Tilkoblinger er USB, 10/100 Ethernet, telelinje (fra 56K modem) og stereo lydutgang.

Harddisken er på 3,2 GB, CD-ROM er på 24X, standard minne er 32 MB (kan utvides til 160 MB) og batterilevetiden er på hele seks timer.

Maskinen har også et kjekt bærehåndtak, og materialene i det frekke designet er slagfast plast og gummi.

AirPort - trådløst nettverk

Nytt fra Macworld

Noe av det mest spennende er at iBook kan fungere i et trådløst nettverk. Du trenger to enheter; et lite kort som monteres i maskinen og en basestasjon som inneholder både et 56K modem og tilkobling til 10/100 Ethernet. Rekkevidden er på 45 meter, og kommunikasjonen mellom iBook og AirPort basestasjonen er på hele 11 Mbit i sekundet.

Kobles basestasjonen til en ISDN ruter eller kabelmodem, har du en meget rask, trådløs nettforbindelse. Uten dette er du henvist til det innebygde 56K modemet i basestasjonen, som gjør deg til en vanlig fotgjenger på nettet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nytt fra Macworld

Endelig finnes det altså en rimelig og praktisk bærbar maskin, som også kan være tilknyttet Internett uten kabel. Riktignok med begrenset rekkevidde, men tilstrekkelig både for hjemmebruk og i andre sammenhenger.

Om denne løsningen vil bli godkjent av telemyndighetene i Norge er ikke avklart, i følge Apple Norge. Dette arbeidet vil komme i gang så snart det er enheter tilgjengelige for testing og godkjenning.

Mac OS 9 i oktober

Neste versjon av MacOS, som har gått under kodenavnet Sonata, vil hete OS 9. Dette navnet har tidligere vært ”opptatt” av et annet, eldre operativsystem som ikke lenger har stor kommersiell betydning. (For de som er interesserte i elektroniske musikkinstrumenter, så var australske Fairlight, en pionermaskin for avansert lydbehandling, basert på en variant av OS9 som kjørte på to 68000 Motorola-prosessorer allerede i 1979).

MacOS 9 vil ikke inneholde dramatiske endringer, men støtter at en maskin kan ha flere brukere med individuell pålogging og brukerprofiler, bedre sikkerhet i filsystemet og bedre søkemekanismer. Interne forbedringer er også på plass, spesielt med hensyn til fordeling av prosessorkraft mellom forskjellige samtidige oppgaver.

Prisen for oppdateringen vil være 99 dollar i USA.

Til Norge i oktober

Levering i Norge vil skje en måned etter USA, og det betyr oktober. Prisen har ikke Apple Norge finregnet på enda, men vi kan anta at den vil ligge på drøyt 10 ganger dollarprisen pluss moms. Siden den amerikanske listeprisen er 1599 dollar tipper vi at introduksjonsprisen i Norge vil ligge på 16 950.

Mer info finner du hos Apple Norge