Nytt epost-virus underveis

Alle husker vel Melissa-viruset, som fikk stor oppmerksomhet også i andre media enn datapressen. Nå er et lignende, men betydelig mer hissig virus på vei. Her kan du lese om viruset, og laste ned en fix.

I og med at viruset er oppdaget så tidlig, tror ikke vi risikoen er svært stor for at det får gjort så stor skade eller at det får stor utbredelse. Melissa-viruset og CIH-virust fikk først og fremst stor gjennomslagskarft fordi alt for mange ikke har tatt virus på alvor en stund. Dette er ikke situasjonen nå, men uansett er det lurt å sikre seg.

Viruset bærer navnet Worm.Explore.Zip eller Troj.Explore.Zip, og kommer i form av et vedlegg til eposten. Egentlig er Worm.Explore.Zip en "orm" og ikke et virus, siden det ikke kan kopiere seg selv. Worm.

Worm.Explore.Zip kommer i eposten din med: "Hi (navnet på mottager)!" i overskriften. Selve meldingen er: "I received your email and I shall send you a reply ASAP. Till then, take a look at the attached zipped docs." Får du en slik epost, må du selvsagt ikke åpne den. Det fører til spredning til andre brukere og din egen maskin.

En hissigpropp

I tillegg til å spre seg selv gjennom epost, vil viruset infisere harddisken din og faktisk ødelegge filer fra mye brukte programmer som Word, Excel og PowePoint. Siden viruset er så hissig, er det heldigvis stor sannsynlighet for at det blir stoppet tidligere fordi så mange allerede nå er oppmerksom på det.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Medisinen

Er du usikker, er det gratis medisin å hente på nettet. På sidene til Trend Micro kan du kjøre en skanning av disken din som sjekker også for dette viruset. Men husk at viruset bare infiserer harddisken hvis du åpner vedlegget som kommer med eposten.

Har du allerede en virusskanner installert, kan det være lurt å kontakte leverandøren nå, og sjekke om det kommer en oppdatering som håndterer dette viruset.