Nytt epost-virus kan formatere harddisken

Word-viruset Melissa var på alles lepper for en tid tilbake, og nå er en litt hissigere variant underveis. Den 25. desember vil det nye viruset til og med forsøke å formatere harddisken din, men det er lett å beskytte seg.

Etterfølgeren til Melissa har navnet Prilissa (eller W97M.Pri.Q), og infiserer Word 97-dokumenter. Hvis PCen din har viruset, vil det kunne opprette epost-meldinger i Outlook med et filvedlegg. Eposten har overskriften "Message From {username}" hvor {username} er navnet til eieren av maskinen. Innholdet i eposten er "This document is very Important and you've GOT to read this !!!".

Word-viruset sender epost til de 50 første i adresseboken, men bare én gang. Det endrer faktisk registerfilen i Windows, slik at eposten ikke blir sendt flere ganger.

Juleoverraskelse

Den 25. desember vil viruset sette i gang en serie operasjoner på PCen, og etter mye om og men, kan harddisken bli formatert. Men det er ingen grunn til å få panikk. I følge Symantec -- som er en anerkjent produsent av antivirusprogrammer -- overskriver viruset autoexec.bat på maskinen med en kommando for å formatere harddisken. Dette blir imidlertid først igangsatt etter en serie underlige tekstmeldinger, så du har god tid til å avbryte hvis ulykken er ute.

Men det tryggeste er å oppdatere ditt antvirusprogram fortløpende.

Storm i et vannglass?

Etter at Melissa overtok riksmedienes oppmerksomhet for en tid tilbake, er det mye som tyder på at de aller fleste nå er beskyttet. Dette viruset er langt fra så farlig som W95.CIH-viruset og eventuelle nye epost-ormer av typen BubbleBoy (som infiserer maskinen selv om du ikke åpner filvedlegg).