Nytt datakjøp - anbefalinger?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hei,

Da jeg fant ut at det fantes en datadoktor boblet jeg nesten over av spørsmål... Håper du kan hjelpe meg.

Min 3 år gamle bærbare gikk inn i koma forrige søndag, og vil neppe våkne igjen. Derfor må jeg nå gå gjennom den irriterende prosessen å finne ut hvilken data jeg skal kjøpe. Jeg har ikke så veldig god greie på dette, og håper du kan hjelpe :)

Jeg bruker dataen til litt word og excel - ikke noe avanserte greier. Jeg tar en del bilder og har også fått meg et digitalt videokamera, og håper at jeg etter hvert kan lære meg å redigere litt av det på dataen.

Spill er jeg ikke interessert i, annet enn en kabal i ny og ne. Jeg bruker internett stort sett til å lese e-post m.m., har ikke lært meg å laste ned verken musikk eller film.

Jeg ønsker meg en bærbar som kan holde i noen år uten at den blir for treg. Den bør ha en brukbar batterilevetid, bluetooth og gjerne innebygget kamera. Jeg bruker ekstern mus, så pekeplaten betyr ikke så mye. Det bør i alle fall være 2-3 usb-porter. Pris opptil 6-7000, men gjerne billigere.

Har du noen forslag?

Jeg har også et spørsmål i forbindelse med bruk av ekstern harddisk: Er det "farlig" å koble den til når dataen står på? Jeg kobler den ikke fra uten å bruke funksjonen for sikker fjerning, men har aldri tenkt over om tilkoblingen også må gjøres på en spesiell måte. Jeg fant ikke noe om det i bruksanvisningen, men ble usikker siden noen nylig påsto at det kunne ødelegge den eksterne disken. Hva er riktig? Jeg har en Maxtor og en WD ekstern harddisk. Jeg lar de ikke være tilkoblet annet enn når jeg tar backup, er litt redd for at evt. virus skal spre seg dersom den er tilkoblet når jeg er på internett. Kanskje jeg er litt paranoid...?

På forhånd tusen takk for svar!!

Datadoktoren svarer

Hei

Til ditt bruk anbefaler vi en av de bærbare maskinene vi nylig har testet. Testen finner du her

Hvilken av disse du skal velge blir i høy grad en smaksak. Siden du har tenkt å drive med video kan det være en idé å velge en maskin med bredskjerm i 16:9 format, som passer best til video. Da bør du også velge en maskin med raskest mulig prosessor i prisklassen.

Når det gjelder ekstern disk og tilkobling er det ingen spesiell måte disse skal kobles til på. De er laget for å kunne kobles til og fra mens maskinen kjører, og ingen av dem tar skade av dette.

Det som i verste fall kan skje er at du lader deg opp med statisk elektrisitet hvis du går på et teppe, har på deg klær som lett lades opp eller klapper katten når du går for å hente den eksterne disken. Da kan denne ladningen overføres til PCen hvis du på en eller annen måte kommer i kontakt med lederne i den andre kabelen når du plugger den inn. Men da skal du ha maks uflaks, og en slik skade kan også oppstå om PCen ikke er slått på enda.

Ved fornuftig nettbruk er det ikke noen stor risiko å ha eksterne harddisker koblet til hele tiden.

Hilsen Datadoktoren

Les alle spørsmål og svar