Man tager en PC, et satellitt-modem, en parabolantenne, og vips så er man i gang.<br />
Man tager en PC, et satellitt-modem, en parabolantenne, og vips så er man i gang.
Vis mer

Nytt bredbåndshåp for utkant-Norge

Endelig et toveis satelitt tilbud som faktisk er myntet på forbrukermarkedet. Tiscali lanserer nå tilbudet i Sør-Europa, og neste år kommer de til Norge.

For de store globale selskapene, er ikke bruk av satellitttilkobling til nettet noe nytt. Privatpersoner har derimot kunne se langt etter gode satellittilbud da det har vært alt for dyrt, både i leie og drift.

Tiscali har gått sammen med Gilat Satellite Networks for å tilby bredbånd over toveis satellitt, og tilbudet vil gå til privatpersoner og mindre bedrifter. Tjenesten lanseres først i Frankrike, Italia, England og Tyskland. Innen år 2002 regner Tiscali med å ha dekning i alle de land der firmaet er representert (blant annet Norge).

Hovedfordelen med satellitt er at det ikke stoppes av geografiske hindringer. Med satellitt kan du nå frem over alt, også der man ikke har kabel-forbindelse eller andre høyhastighets linjer. Dermed kan selv de som bor i landets minst sentrale områder få bredbånd.

Noe å ha?

Selve tilbudet er på mange måter likt andre bredbåndstilbud: Du er alltid pålogget, betaler en fast månedlig avgift uansett bruk og oppnår relativt raske hastigheter:

Nedlastningshastighetene vil være fra 150 til 500 kbps avhengig av hvor god forbindelsen er. Opplastning fra 40 til 140 kbps. (Alle ville nok ikke definert dette som bredbånd, men Tiscali selv velger å bruke den betegnelsen).

De satellitt-tilbudene vi tidligere har sett, var alle basert på enveis satellitter. Det vil si at du kun kunne bruke satellittforbindelsen til å laste ned data. For å sende data fra maskinen trengte du i tillegg en annen Internettforbindelse, for eksempel et modem. Tiscali tilbyr toveis kommunikasjon, det vil si at du kan bruke parabolantennen både til å sende og motta data.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er foreløpig uvisst hva moroa kommer til å koste, men det vil være en samlet pris på utstyret (parabol, satellittmodem og kabler) og installasjon. Parabolen ventes å være litt dyrere enn en vanlig TV-parabol, da denne er spesialkonstruert for toveis kommunikasjon. I tillegg kommer en fast månedlig kostnad for bruk av tjenesten. Vi er ikke i tvil om at hele gildet vil komme til å bli ganske dyrt. Men vil du ha en rask internett-tilkobling og bor i et område som ikke vil bli bygget ut av de andre leverandørene, ja da har du faktisk ikke så mange andre valg.

Kravene til din egen PC er ikke alt for høye: Du trenger en rimelig rask prosessor, 64 MB minne, 120 MB ledig lagringsplass, en ledig USB-port og Windows 98/2000/ME.

Fjern drøm eller nærstående virkelighet?

De siste årene har mang en jypling trodd han skal kunne tjene penger på å selge satellitt-tilknytninger til privatpersoner. Alle som en har gått konkurs.
Derfor er det også naturlig å være skeptisk til nye satellitt-tilbud. Men Tiscali har en stor fordel: De er allerede godt etablert som en av verdens største Internett-tilbydere med over 7 millioner aktive Internett-brukere (16 mill. med passive abonnenter).
Deres samarbeidspartner Gilat Satellite Networks er et joint venture mellom blant andre Microsoft og Starband (Amerikas største leverandør av toveis satellitter).

Mer informasjon finner du på Tiscalis satellitt-sider.