De lover mye, men noen vidunderkur er det ikke. Foto: Øyvind Paulsen
De lover mye, men noen vidunderkur er det ikke. Foto: Øyvind PaulsenVis mer

Nyko Zoom for Kinect

Med Kinect-settet kan du styre din Xbox 360 med kroppen, men bare hvis rommet ditt er stort nok. Zoom skal løse problemet.

Kinect-settet til Xbox 360 har vært en gigantisk salgssuksess, og sannsynligheten er derfor stor for at den kommer til å ligge under svært mange juletrær den 24. desember.

LES OGSÅ:

Og prinsippet er enkelt: I stedet for at du spiller med den vanlige håndkontrollen, lar Kinect-sensoren deg bruke kroppen til å spille med. (Test av Kinect i praksis her!)

Kinect krever STOR stue

Kinect har imidlertid en begrensning det er viktig å være klar over:

Den krever nemlig at rommet du spiller i er av en viss størrelse, både i lengde- og bredde-retningen, og dette gjelder spesielt der to spillere skal spille samtidig.

Er du heldig hjelper det å flytte stuebordet litt bakover, men har du i likhet med undertegnede en kjellerstue som er smal, er det nesten umulig å få plass til to spillere ved siden av hverandre.

Og det er altså her Nyko Zoom skryter av å kunne hjelpe.

Nyko Zoom i praksis

Med Zoom-linsen på plass, hevder nemlig Nyko at du klarer deg med 40% mindre plass i stuen eller spillrommet for å spille Kinect, og det måtte vi selvsagt prøve.

Selve Zoom-linsen er ganske enkelt et lite plastdeksel med tre linser, som tres over linsene på den originale Kinect-sensoren:

Zoom-linse dekselet klikkes enkelt på plass. Foto: Øyvind Paulsen
Zoom-linse dekselet klikkes enkelt på plass. Foto: Øyvind Paulsen Vis mer


Å sette den på plass er svært enkelt, men pass på at du bruker plastbeskyttelsen som følger med: Den vil nemlig beskytte Kinectsensoren din mot riper.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ferdig montert. Foto: Øyvind Paulsen
Ferdig montert. Foto: Øyvind Paulsen Vis mer


Vi liker forøvrig at Zoom-linsen er i samme stil som selve Kinecten. I praksis er den så diskret at de færreste vil se at den på plass.

 Foto: Øyvind Paulsen
Foto: Øyvind Paulsen Vis mer

Etter at linsen er hektet på plass er det svært viktig at du rekalibrerer Kinecten på nytt. Hopper du over dette punktet kan du bare glemme å få den til å virke.

I vårt lille testrom er det altså bredden som er et problem, spesielt når to personer skal spille mot hverandre samtidig. Etter rekalibreringen steg imidlertid håpet raskt, fordi begge spillerne både ble funnet og plassert i fokusområdet av Kinect-sensoren.

Dette viste seg også å fungere greit i Kinect Adventures, der vi endelig fikk spilt med to personer i bredden.

Zoom skryter på seg vel mye her, i bruk var vi imidlertid kun halvfornøyd. Foto: Produktbilder
Zoom skryter på seg vel mye her, i bruk var vi imidlertid kun halvfornøyd. Foto: Produktbilder Vis mer

I praksis vil det si at Zoom-settet fungerer bra når du løper rundt i Disneyland, eller når to spillere rafter i samme gummiflåte i Kinect Adventures.

Så langt så bra altså.

Alt gikk imidlertid ikke helt på skinner

Den første ulempen med Zoom-linsen er at den hos meg gjorde det umulig å ha Kinect-sensoren plassert over TV-en. Da fikk den nemlig problemer med å få med seg gulvet.

Til slutt endte vi opp med å kile den fast under TV-en, og da fikk vi endelig spilt med to spillere i bredden. Når det gjelder dybden i rommet er Nykos anslag alt for optimistisk. I praksis kan vi nå stå cirka 1 meter lenger fram enn tidligere - og det kan være nok for mange.

Ulempen med Zoom-linsen er imidlertid at den får Kinecten til å slite med de minste detaljene:

Det gjør det tungvint både å bla seg gjennom menyene, samt å spille spill der du skal treffe små objekter - altså der treffsikkerhet er et hovedpoeng.

For mens det går glimrende å kjøre bil i Forza 4, der kravene til finmotorikk ikke er fullt så strenge, var det en ren pine å sette nøyaktig fokuspunkt når vi kastet Dart i Kinect Sports 2.

Foto: Produktbilder
Zoom-linse dekselet klikkes enkelt på plass. Foto: Øyvind Paulsen
Foto: Øyvind Paulsen
Foto: Øyvind Paulsen
Ferdig montert. Foto: Øyvind Paulsen
Foto: Øyvind Paulsen
Foto: Øyvind Paulsen
Foto: Øyvind Paulsen
Foto: Øyvind Paulsen
Foto: Øyvind Paulsen
Foto: Øyvind Paulsen
Foto: Øyvind Paulsen
Foto: Øyvind Paulsen
Foto: Øyvind Paulsen
Foto: Øyvind Paulsen
Foto: Øyvind Paulsen
Foto: Øyvind Paulsen
Foto: Øyvind Paulsen
Foto: Øyvind Paulsen


Konklusjon

Nyko krever litt tid å stille inn, og anslagene om at du nå kan spille i et 40% mindre rom, er overdrevne.

Med Nyko Zoom får imidlertid ungene mine spilt mot hverandre samtidig, og for meg er det verdt prislappen alene.

For deg som allerede har en Kinect og har problemer med to spillere i bredden, kan den altså være verdt et forsøk - og det er det som redder karakteren her.

Forvent likevel ingen mirakler, for selv om du nå får plass til to spillere, vil du også miste så mye på detaljgraden at enkelte spill ikke vil fungere optimalt.

Takk til Gamezone for lån av testprodukt.

Testresultat

Nyko Zoom (Kinect medfølger ikke)

Svært enkel montering. Gjør det mulig med to spiller i bredden, selv i smale rom. Lar deg også stå ca 1 meter nærmere Kinecten enn tidligere.

Du mister en god del på detaljnivået, noe som gjør enkelte brett svært vanskelige. Er også kresen på plassering, så fintuning er absolutt nødvendig.

Se alle våre tester