Nyheter fra Intel: nye prosessorer på vei

Etter at Intel overrasket ved å utsette i820-brikkesettet som skulle lanseres i forrige uke, kommer nå Intel med flere nyheter, heldigvis på den positive siden. Hele ni nye PIII-brikker kommer før jul, og nye detaljer om Merced-prosessoren er avslørt.

24. oktober 99 er lanseringsdagen for to nye Pentium III-brikker, 533EB og 600EB. E står for Coppermine, og B står for 133MHz buss, og betegnelsene gir oss en oppsummering av prosessorens egenskaper. Coppermine-brikkene har hurtigminnet integrert på samme brikke som prosessoren, og det er på 256 KB. Dette er bare halvparten i forhold til Pentium II og III, men til gjengjeld arbeider det med samme frekvens som prosessoren.

Senere i år kommer det en rekke nye modeller: 600E, 650 og 700MHz. Disse bruker 100MHz-buss og 256 KB 2. nivå hurtigminne. Til slutt kommer topmodellene – 667 og 733-utgavene. Her er det 133MHz-buss som gjelder, og brikkene vil også ha 256 KB hurtigminne.

En nyhet for brukere av Sokkel 370-hovedkort – det kommer også to Pentium III-prosessorer tilrettelagt for montering i Sokkel 370. Brikkene er på 500 og 550MHz og bruker Coppermine-teknologi.

64 bits prosessorer kommer

En annen ikke uvesentlig nyhet, er ny informasjon om prosessoren tidligere kjent som Merced. Dette monsteret heter fra nå av Itanium, for å ”markere styrke og ytelse”, ifølge Intel. Itanium er den første 64-bits brikken fra produsenten, og Intel vil ta opp konkurransen med selskaper som spesialiserer seg på tung server-maskinvare. Servere o.l. er Itaniums primæroppgave, og brikken har teoretisk kapasitet på seks milliarder operasjoner i sekundet. I tillegg har prosessoren tre hurtigminne-nivåer, hvor 3. nivå er på 2 eller 4 MB.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det ventes at Intel kommer med flere detaljer om Itanium på Microprocessor Forum i California i disse dager.