Nyheter, forbedringer og våre inntrykk

Selv om du kanskje ikke merker det med det samme du starter programmet, har Adobe puttet flere nye funksjoner inn i Photoshop Elements 2.0.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Utvalget av effekter er svært stort. Dette er i praksis forhåndsdefinerte makroer som raskt utfører ønskede endringer i bildene.
Utvalget av effekter er svært stort. Dette er i praksis forhåndsdefinerte makroer som raskt utfører ønskede endringer i bildene. Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Det er helt tydelig at Photoshop Elements 2.0 er tilpasset brukere som ønsker raske resultater, og både menyer og snarvei-knapper er forbedret fra forrige versjon. Det du kanskje ikke var klar over, er at Photoshop Elements i tillegg har flere funksjoner som ikke finnes hos storebror, blant annet Photomerge, som lar deg sette sammen flere bilder til ett, for eksempel til et panoramabilde, og den nye Quick Fix-funksjonen. Sistnevnte er en dialogboks som inneholder de vanligste verktøyene for fokus-, kontrast, lys og fargejustering, samt forhåndsvisning av resultatet før du trykker OK.

Gledelig er det også å se at Adobe har valgt å inkludere Auto Color-funksjonen i Photoshop Elements. Med ett enkelt klikk kan du fjerne misfarging i fotografier, ofte med svært gode resultater. Vi ble derimot litt skuffet over at Healing Brush og Patch Tool er utelatt, begge nye funksjoner i Photoshop 7.0. Du kan lese mer om alt dette i denne artikkelen.

En annen nyhet i Photoshop Elements er Web Photo Gallery, et menyvalg som komprimerer fotografier og lager oversiktssider i HTML for publisering på nettet. Du har en haug med forskjellige utseender å velge mellom, en morsom og noen ganger nyttig funksjon. Det samme kan sies om menyvalget ”Attach to email”. Enkelt og raskt.

Her kopieres stillbilder fra en videosnutt
Her kopieres stillbilder fra en videosnutt Vis mer

Selection Brush er en annen nyhet. Ved å bruke en pensel (du kan velge mellom mange forskjellige penseltyper, blant annet kalligrafi, figurative pensler etc.) kan du merke av områder i fotografier ganske enkelt ved å ”male” over områdene. Kreativ nyhet, og for mange en enklere måte å gjøre avanserte utvalg på for kopiering og utklipp.

Frame From Video-verktøyet lar deg plukke stillbilder fra videofiler som du har liggende på harddisken din. Kjempenyttig, og tidligere var dette en svært avansert affære. Verktøyet støtter de aller fleste formater, deriblant Windows Media, MPEG, AVI og MOV (krever Quicktime installert).

Browse for file ble vi kjent med i Photoshop 7.0. Dette er en integrert utforsker som viser miniatyrer av bilder i en bestemt mappe. Denne funksjonen har Adobe kopiert fra Paint Shop Pro. Vi er ikke spesielt imponert over hastigheten, og dersom bildene dine er av en viss størrelse, må du smøre deg med litt tålmodighet før miniatyrene vises. Forbedringspotensiale, med andre ord.

Korrigering av røde øyne gjøres ved hjelp av en egen pensel. Klikk på de røde områdene til rødfargen blir borte.
Korrigering av røde øyne gjøres ved hjelp av en egen pensel. Klikk på de røde områdene til rødfargen blir borte. Vis mer

Til slutt vil vi trekke frem det integrerte begrepsarkivet som inneholder forklaringer til de fleste ord og benevnelser som du støter på i arbeidet med digitale bilder. Arkivet er søkbart og i HTML-format. Svært nyttig for ferske bildebehandlere og fotoentusiaster.

Oppsummering

Photoshop Elements er etter vår mening det beste bildebehandlingsprogrammet du får til rundt 1 000 kroner. Det har de aller viktigste funksjonene fra Photoshop 7.0, og har fått sine egne funksjoner som du som forbruker vil få nytte av. Den nye versjonen har fått flere nyheter, den viktigste er etter vår mening Frame From Video-verktøyet og Browse for File, samt forbedringer i menyvalg og generell layout (knapper etc.). Om disse nyhetene og forbedringene er nok til å oppgradere fra versjon 1.0, kommer an på hvilke behov du har. Versjon 1.0 er fortsatt et aktuelt og svært godt verktøy.

Terskelen for å lære seg å bruke Photoshop Elements 2.0 er noe høyere enn for Paint Shop Pro, men betydelig lavere enn for Photoshop 7. Når du først er blitt vant til å bruke det, vil du nødig bytte det ut med noe annet, men Adobe håper vel at du etter hvert skal ta skrittet opp til fullversjonen av Photoshop. Kontroll på farger og forhåndsvisning i sanntid av resultatet av korrigeringer, gjør det etter vår mening til et bedre valg enn Paint Shop Pro.

Se skjermbilder og eksempler

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!