Nye vilkår fra Google og Android

Gjelder fra torsdag 1. mars. Men vet du egentlig hva du sier ja til?

<strong>LES OG TRYKK:</strong> Google håper du har forstått deres nye retningslinjer. Men har du egentlig det? Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
LES OG TRYKK: Google håper du har forstått deres nye retningslinjer. Men har du egentlig det? Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Google har nå oppdatert både personvernreglene og vilkårene sine. Dette er to kontrakter du inngår med Google når du registrerer deg som bruker på Googles tjenester, og endringene trer altså i kraft torsdag 1. mars.

I de siste ukene har derfor Google-brukerne fått eposter hvor man bes gå gjennom disse nye dokumentene, for å sette seg inn i hva man egentlig er en del av.

Les også: Se alt Google vet om deg!

Tanken med de nye retningslinjene er å bruke de samme for alle Google-tjenestene, altså alt fra Gmail til Youtube og Google-søk. Tidligere hadde de 70 ulike dokumenter. Fra og med 1. mars er det kun to som skal dekke de aller fleste produktene. Samtidig understreker Google at det fortsatt kan være egne regler for enkelte av produktene, selv om de to nye vilkårene dekker mer enn 60 av de gamle.

Her er en kjapp gjennomgang av hva de nye retningslinjene dreier seg om:

– Vi tror disse nye og enklere reglene vil gjøre det lettere for folk å forstå vår personvern-praksis, samt gjøre det mulig for Google å forbedre tjenestene våre, skriver Google i et blogginnlegg.

DinSide har fulgt Googles oppfordring, og gått gjennom de to nye kontraktene.

<strong>FYLDIG:</strong> Selv om Google nå trimmer retningslinjene sine, er det fortsatt nok å sette seg inn i. Dette er personvernreglene. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
FYLDIG: Selv om Google nå trimmer retningslinjene sine, er det fortsatt nok å sette seg inn i. Dette er personvernreglene. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer


Intet ansvar for noen ting

Vilkårene sier hva du har lov til å gjøre med Googles tjenester, og hva Google kan tilby. Det første Google gjør i vilkårene er å minne om at de ikke nødvendigvis gjelder for alle produktene deres. Dette taler mot hele poenget med disse hovedvilkårene, men er nødvendig da det fortsatt er noen etterlevninger fra fortidens vilkårjungel.

Her er hovedtrekkene i hovedvilkårene:

 • Gjør du ikke som Google sier i vilkårene, eller får Google mistanke om at du ikke gjør som de sier, kan de kaste deg ut når som helst.
 • Google tar ingen ansvar for innholdet på tjenestene som er laget av andre, men kan kaste deg ut om du bryter opphavsrettigheter. Google forbeholder seg også retten til å gi ut informasjon om deg til de som eier innholdet du piratkopierer.
 • Innhold du lager selv med Googles produkter eier du rettighetene til, med et ganske digert unntak: Innhold du lager og laster opp, gir du også Google og "deres samarbeidspartnere" full tilgang til. De kan blant annet bruke, endre og publisere innholdet akkurat som de vil.
 • Programvare fra Google skal være gratis, og kan oppdateres automatisk.
 • Tjenestene fra Google kan endres og legges ned når som helst, enten kun for deg, eller for hele verden. Om en tjeneste avsluttes skal Google prøve å gi deg din data for nedlastning.
 • Google lover deg ingenting, og gir ingen garantier. For eksempel lover de ikke at tjenestene skal være pålitelige, dekke dine behov eller ha spesifikke funksjoner. De tar heller ingen ansvar om du taper tid eller penger på grunn av bruk av deres tjenester.
 • Google kan når som helst endre vilkårene, men vil varsle om det to uker i forkant på tjenesten eller på deres vilkårssider. Godtar du ikke de nye vilkårene, må du melde deg ut.

Derfor kan vilkårene i SMS-konkurranser koste deg dyrt

Dette vet Google om deg

Personvernreglene omfatter hva Google kan finne ut om deg, og hva de kan bruke denne informasjonen til. Google kjenner deg på to måter: Det du selv skriver inn når du for eksempel registrerer en konto, og det Google samler sammen på et rekke forskjellige måter.

Google kan blant annet samle inn:

 • Informasjon om enheten du surfer med. For eksempel telefonnummeret og mobilnettverket ditt om du bruker telefonen, samt hva slags PC, mobil eller nettbrett du bruker.
 • Informasjon om hvordan du bruker Google-tjenestene. De lagrer blant annet hva du søker etter, din unike IP-adresse og når søkene blir gjort.
 • Informasjon fra telefonloggen din, som nummerne du ringer, når du ringer og hvor lange samtalene er. Det lagres også annen informasjon fra enheten din, som når programmer klikker og det de kaller "systemaktivitet". Det står ikke spesifisert om dette dreier seg om telefoner med Googles operativsystem Android, men det får vi anta.
 • Informasjon om hvor du befinner deg, om du bruker noen av Googles tjenester som vet dette. Google har rett til å bruke flere metoder for å finne ut hvor du er, ikke bare GPS.
 • Informasjon fra informasjonskapsler ("cookies"), både fra deres egne nettsider, og sider som bruker annonser eller andre funksjoner fra Google. Det vil si at Google kan vite ting om deg når du for eksempel besøker en nettavis som bruker Google-annonser eller en side som har en Youtube-video i seg.

Hvor ofte leser du retningslinjer før du godtar? (Avsluttet)
Aldri(60%) 5561
Sjeldent(27%) 2511
Av og til(8%) 753
Ofte(3%) 240
Hver gang(2%) 178
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Noe deles, annet ikke

Informasjon fra alle Google-produktene kan nå samles og utveksles på tvers, om du bruker den samme kontoen på de ulike tjenestene.

Om du ikke vil at Google skal vite alt om deg, kan du slette noe av informasjonen selv.

Personinformasjon, det vil si informasjon som navn og adresse, blir som hovedregel ikke delt. Men informasjonen kan blant annet gis ut til partnere som skal behandle opplysningene for Google, eller til myndigheter og selskaper i tilfelle brudd på lov og vilkår, for eksempel ved piratkopiering.

Det Google kaller "samlet, ikke-identifiserbar informasjon" deles på sin side over en lav sko til blant annet annonsører. Slik informasjon skal ikke være mulig å knytte til deg som person.

Google kan for eksempel vite at du surfer med en iPhone midt i Oslo sentrum, stadig vekk leser artikler om biler og har søkt mye etter ny BMW den siste måneden. De kan dermed tenke "Aha, da gir vi han en reklame for denne kostbare bilen fra vår annonsør". Men Google hevder at de ikke forteller annonsøren hvem du er. De gir altså ikke annonsøren for eksempel navnet ditt eller adresse; det som kalles personinformasjon.

Har du registrert deg på Biip.no? Da er det et vilkår du burde vite om

Tar og gir

Så hva sitter vi igjen med? I hovedsak to ting:

 • Du må love å følge Googles regler, men Google trenger ikke love deg noen ting.
 • Google må få vite hva de vil om deg, men skal ikke dele alt med alle.

Kan du leve med dette, kan du leve med Google.

Slik bruker du flere Google-kontoer på én gang

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer