Nye USB-kabler kan ødelegge PC-en

USB Type C kommer for fullt, men ikke alle kabler er like godt laget.

<strong>MYE SNUSK:</strong> Om du har kjøpt en mobiltelefon med USB Type C-kabel, bør du være på vakt om du skal kjøpe en overgangskabel til vanlig USB. Foto: Yuriy Vlasenko / Shutterstock / NTB Scanpix
MYE SNUSK: Om du har kjøpt en mobiltelefon med USB Type C-kabel, bør du være på vakt om du skal kjøpe en overgangskabel til vanlig USB. Foto: Yuriy Vlasenko / Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den nye USB-standarden, type C, er i ferd med å gjøre sitt inntog på markedet for fullt.

Eksempelvis selges både de nye Nexus-telefonene (5X og 6P) og de nye Lumia-telefonene (950 og 950 XL) med USB Type C-port.

Det samme gjelder nye Macbook, samt flere nye bærbare PC-er fra produsenter som Dell, Asus og Lenovo.

En fordel med USB Type C er at standarden støtter høyere ladeeffekt enn tidligere; inntil 20V (volt) og 5A (ampere), altså 100W (watt) totalt.

LES MER: Flere fordeler med USB Type C

Men ikke alle kabler oppfører seg som de burde

Laderen som følger med de nevnte telefonene leverer typisk inntil 3A når telefonen lader, som gjør at ladingen kan gå raskere enn tradisjonelt.

Men – det er ikke alltid du har med veggladeren, og kjøper du en ny mobiltelefon med USB Type C, vil du sannsynligvis ha behov for en USB Type A («vanlig» USB) til USB Type C-kabel. For eksempel for å lade telefonen via en PC, billader, nødlader eller lignende med tradisjonell USB-port.

KAN ØDELEGGE MASKINEN: USB Type C-kabelen fra OnePlus kan gjøre at telefonen trekker for mye strøm fra en USB-port. Foto: ONEPLUS
KAN ØDELEGGE MASKINEN: USB Type C-kabelen fra OnePlus kan gjøre at telefonen trekker for mye strøm fra en USB-port. Foto: ONEPLUS Vis mer


På telefonene vi har testet følger riktignok en slik med i pakken, men det er ingen garanti for at kabelen fungerer slik den burde. Eksempelvis har den kinesiske produsenten OnePlus vært ute i hardt vær på grunn av sin USB Type A/C-kabel, som blant annet følger med modellen OnePlus 2.

LES OGSÅ: Lader alle USB-kabler like raskt?

Trekker for mye strøm

OnePlus-kabelen, og en rekke andre kabler fra tredjepart, er nemlig ikke laget helt i tråd med standarden. I OnePlus' tilfelle hadde kabelen en motstand på 10kΩ i stedet for 56kΩ. Den fungerer riktignok som den burde med OnePlus' egen telefon – da sørger kabelen for å begrense strømforsyningen til telefonen fra en vanlig USB-port.

Med en annen telefon, derimot, vil kabelen gi klarsignal til telefonen om at den får lov til å trekke 3A, selv om USB-porten den er koblet til bare er i stand til å levere 0,5-1A.

Overbelastning på denne måten gjør raskt at USB-porten, og i verste fall hovedkortet/PC-en blir ødelagt.

Men hvordan vet jeg at kabelen er OK?

Nye USB-kabler kan ødelegge PC-en


Om du kjøper en USB Type C til A-kabel, kan det være lurt å legge noen ekstra kroner på bordet og ikke gå for den aller billigste fra en anonym produsent.

Det viktige er at kabelen er såkalt «USB Type C compliant». På usbccompliant.com finner du en liste over kabler som er testet og verifisert slik at de er trygge å kjøpe.

Ellers har Benson Leung, som er ansatt i Google og jobber med selskapets Pixel-maskiner, gjort en solid jobb i å teste en rekke USB Type C til A-kabler kjøpt på Amazon.


Leungs omtaler finner du på profilsiden hans, og som du ser er det mange av kablene som bare får én stjerne, altså den laveste karakteren. Den siste kabelen han testet tidligere denne måneden skadet både måleinstrumentet og maskinen hans.

Leung har også postet noen spørsmål og svar på Google+, inkludert instruksjoner for hvordan du kan teste kabler selv.