Nye toppmodeller fra Apple

Mac-miljøet har vært sultent lenge og ryktene har gått om fantastiske nye modeller. Virkeligheten ble ikke så strålende som mange hadde håpet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Megahertz betyr ikke alt, og i hvert fall ikke når man ikke kan levere. Da betyr arkitektur og arbeidsflyt så mye mer. Likevel hadde det ikke gjort noe for Mac-brukerne om de hadde hatt en ny prosessorgenerasjon til å drive arkitektur og arbeidsflyt, i betraktelig høyere hastighet.

Derfor har Apple måttet gjøre en annen vri for å gire opp ytelsen på de nye toppmodellene.

Dobbel CPU er standard

Alle modellene beregnet på krevende brukere, er nå utstyrt med 2 stk G4-prosessorer. Hastighetene på de tre nye modellene er 867 MHz, 1 GHz og 1.25 GHz.

De nye maskinene er basert på samme arkitektur som allerede har eksistert en stund i Apples Xserve – en lekker liten 1 U server for rack-montering.

Det betyr støtte for opptil 2 GB DDR-SDRAM, men systembussen er derimot beskjeden, med 133 MHz for den minste modellen og 167 MHz for de to største. En 3-nivå hurtigbuffer på opptil 2 MB hjelper til med dataflyten.

Både Super og Combo-drev

image: Nye toppmodeller fra Apple

Det er mulig å få maskinene med både DVD-R/CD/CD-RW-brenner (som Apple kaller SuperDrive) og en kombinert DVD-leser/CD/CD-RW-brenner.

I tillegg er det plass for fire interne harddisker, det er 4 PCI-plasser og en 4x AGP.

Grafikkløsningen er enten ATI Radeon 9000 Pro med 64 MB DDR SDRAM eller NVIDIA GeForce4 MX med 32 MB DDR SDRAM. Det er støtte for to skjermer hos alle modellene.

FireWire og 10/100/1000Base Ethernet er på plass, men de fire USB-portene er stadig av den langsomme utgaven.

Maskinene leveres med både OS X og OS9.

Ingen revolusjon

Mange kraftbrukere hadde håpet på noe langt mer avansert, og det har vært en del innlegg i diverse Mac-fora som har vært preget av skuffelse og resignasjon. Selv om en toppfigur hos Adobe nok engang forteller at de aldri har sett noen maskin kjøre Photoshop raskere, så er det en god del andre tunge programmer som sliter på treg maskinvare. Det dreier seg både om video og lydbehandling, hvor rimelige PCer i svært mange tilfeller kjører fra Apples maskinvare uten problemer.

Men løsningen med to prosessorer og OS X tvinger utviklere til å strukturere programvaren til en moderne, flertrådig arkitektur. Dette er helt klart en fordel som både kommer brukerne av de nylanserte og fremtidige Mac’er tilgode.

Apple har også lansert nyheter i iMac og eMac-seriene.

Mer informasjon og priser finner du på Apples nettsted