Nye superkort fra NVIDIA og ATI på vei

Både NVIDIA og ATI kommer i nærmeste fremtid til å lansere nye og kraftige grafikkbrikker. Foreløpig informasjon om disse er bare rykter, og her er hva vi vet foreløpig.

De to grafikkgigantene ATI og NVIDIA hviler ikke, selv etter suksessene med Radeon 8500 og GeForce 3 Titanium-brikkene. Den siste tiden har ryktene om spesifikasjoner og lanseringsdatoer florert på nettet, slik tilfellet alltid er foran store lanseringer. Med andre ord er ingen av disse produktene blitt offisielt bekreftet, men her er i alle fall en oversikt over det vi vet foreløpig.

Større og raskere

Nye superkort fra NVIDIA og ATI på vei

Det er vel ikke noe sjokk at de nye brikkene vil ha høyere klokkefrekvenser på både kjernen og minnet. I tillegg vil vi mest sannsynlig se nye funksjoner og spesialteffekter som øker nivået på realismen og bildekvaliteten.

Det mest solide beviset på hvordan de nye NVIDIA-kortene kommer til å se ut, er logoene og navnene til den nye serien, som nylig dukket opp på flere nettsider. Den nye serien kommer altså til å hete GeForce 4, som innebærer en helt ny kjerne. Fire varianter av brikken vil bli lansert – to ”high-end”-modeller, som heter Ti 4600 og Ti 4400, samt to MX-varianter: MX 420 og 440.

Ti 4400 er lik NV 25-prosessoren, mens 4600-varianten er en Ultra-utgave. NV 25-brikken skal ha en klokkehastighet på 300 MHz, og minnet skal være klokket til 660 MHz. Dette burde selvsagt tilfredstille de mest framerate-kresne spillere...

Nye superkort fra NVIDIA og ATI på vei

Brikken skal også ha et mer avansert system for kantutjevning, som skal by på enda bedre bildekvalitet med svært god ytelse.

De nøyaktige forskjellene mellom de to Ti-versjonene samt MX-versjonene vil nok vise seg ved den offisielle lanseringen, men det virker i alle fall som om NVIDIA følger sine rutiner og lanserer brikker som dekker alle markedssegmenter.

Hovedkonkurrenten ATI hviler ikke, og alt tyder på at de kommer til å lansere en oppfølger til Radeon 8500 i nærmeste fremtid. Det er ikke snakk om en helt ny brikke, men en Ultra-versjon med 300 MHz kjernehastighet og 600 MHz minnehastighet. Hvis bare ATI unngår driverproblemene de ofte har slitt med, vil den nye brikken være en solid konkurrent til NVIDIA.

Vi venter fortsatt på ytterligere detaljer om de nye grafikkprosessorene, og i følge ryktene skal i alle fall NVIDIA komme med offisiell informasjon den 5. februar - hvilket betyr at kort basert på brikken bør dukke opp i butikkene i løpet av våren. Vi venter spent!