Nye superbærbare fra Dell

Bærbare PCer finnes i ”normale” og ekstreme utgaver, og det er liten tvil om hvor disse PCen hører hjemme. De representerer det råeste, for de mest kravstore brukerne.

Noen foretrekker en ultraportabel bærbar, andre klarer seg med en som er midt på treet både nær det gjelder kraft og omfang. En annen gruppe ønsker seg en PC som har alt, både når det gjelder grafikk, prosessorkraft, diskplass og tilkoblingsmuligheter.

Dell har lenge hatt maskiner som søker å tilfredsstille denne krevende gruppen, med modeller både i Inspiron og Latitude serien. Inspiron 8000 var den første modellen med en stor og høyoppløselig skjerm, plass til flere typer lagringsenheter samtidig, kombinert med topp ytelse.

Inspiron-serien var likevel ikke helt perfekt, med enkelte problemer knyttet til viftestyringen. Dette ga seg ikke de store utslagene for de fleste brukerne, men var kritiske for de som var avhengig av 100 % pålitelig realtime-ytelse. Problemet var at det kunne oppstå et lite avbrudd under for eksempel lydopptak eller videograbbing. Dette var ikke akseptabelt for de som var avhengige av å kunne presentere et profesjonelt resultat i en hver situasjon.

Ny maskinvare

Den nye 8100 serien er bygget opp rundt helt ny maskinvare, i form av den aller siste generasjonen brikkesett og prosessor. Brikkesettet er 815B og prosessoren er den ny 0,13 mikrometer Pentium III, også kjent som ”Tualatin”.

Den kan leveres med hastigheter opp til 1,13 GHz, som er ny rekord for bærbare PCer.
Denne kombinasjonen opererer med en busshastighet på 133 MHz, mot 100 for den tidligere 8000-modellen. Lavere strømforbruk er også en av tilleggsfinessene, som kommer godt med på en bærbar.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Grafikkytelsen har også blitt vesentlig styrket, med nVidia 32MB GeForce2 Go, den hittil desidert kraftigste grafikkløsningen for bærbare PCer.

For øvrig er spesifikasjonene de samme som på forgjengeren 8000, med opptil 15-tommers skjerm med 1600 ganger 1200 billedpunkter, tre brønner for lagringsmedia som for eksempel kan bestå av en harddisk, et 250 MB Zip-drev og et kombidrev som både er 6X DVD og 4X CD-RW. For øvrig finner vi innebygget FireWire og selvfølgelig de øvrige standardportene, inkludert nettverk og modem.

Denne PCen er med andre ord i stand til å håndtere det aller meste, bortsett fra de spesialoppgavene som krever egne PCI-kort.

For bedriftsmarkedet tilbyr Dell også Latitude C810, som har tilsvarende spesifikasjoner. Forskjellen ligger delvis i designet, men i størst grad i forbindelse med konsistens og kontinuitet i produktserien for å lette administrasjon av en større maskinpark, som anskaffes over et tidsrom.

Vi gleder oss til å komme tilbake til tester av disse supermaskinene...