Nye standarder gir rimeligere PCer

Færre komponenter gir rimeligere pris. Ved å integrere flere funksjoner i de allerede eksisterende komponentene, blir også produksjonen enklere. Dette gir ytterligere gevinst for produsentene. Men så var det dette med å bli enige om en standard.

Intel lanserte i denne uken en ny standard for montering av tilleggsutstyr på hovedkort. Den har fått trebokstavsforkortelsen CNR, som står for Communication and Networking Riser.

Det innebærer at all systemlogikken ligger på selve hovedkortet, mens elektronikken som hører til selve funksjonaliteten og grensesnittet sitter på et eget kort.

Moderne tilkoblinger

Den nye standarden skal sørge for at alle de grunnleggende kommunikasjonsbehovene blir dekket. Derfor er det støtte for både flerkanals lyd, analoge modem, hjemmenettverk basert på telefonledningene og 10/100 Ethernet-baserte nettverksløsninger.

Vi har en tilsvarende løsning på flere av dagens hovedkort, AMR (Audio Modem Riser), men her er det altså bare lyd og modem som støttes.

For PC-produsentene vil det bli enkelt å montere støtte for alle disse enhetene i form av ett enkelt kort, i stedet for to eller flere tilleggskort. Da vil det også være mulig å beholde et svært kompakt design, samtidig som konstruksjonen gjør de mulig å gi plass til en eller to PCI-plasser for oppgraderinger som brukeren selv installerer.

Det er ikke meningen at CNR-kortene skal installeres av brukere, de er bare beregnet på systembyggere og produsenter.

Du kan lese mer om spesifikasjonen her.

Konkurrentene kommer

Dagen etter at Intel lanserte sin spesifikasjon, lanserte ACR SIG en konkurrerende spesifikasjon. ACR SIG står for Advanced Communication Riser Special Interest Group. Denne gruppen består av følgende medlemmer: 3Com, AMD, Acer Laboratories, Conexant, Lucent Technologies, Motorola, NVIDIA, PCTEL, Texas Instruments, og VIA Technologies.

Denne spesifikasjonen gjør i praksis det samme som Intel sin, men deltagerne foretrekker å bestemme de tekniske spesifikasjonene selv, framfor å la seg diktere av Intel.

Selve spesifikasjonen er ikke tilgjengelig enda, det skjer i løpet av februar.

Vi synes at det virker meningsløst å lansere to så like spesifikasjoner, så det tyder på at det er sterke politiske krefter ute og går.

Selv om denne konflikten ikke berører brukerne direkte, slik som konflikten mellom FireWire og USB, så virker det hele litt merkelig.

Det kan likevel hende at Intel slår seg sammen med de andre, og at denne tilsynelatende konflikten bare er et spill for galleriet. Det vil jo vise seg i løpet av året, med utviklingen av nye brikkesett.