Nye rimeligere DVD+R/RW brennere

Både HP og Philips kommer nå med nye DVD-brennere, som i tillegg til DVD+RW også støtter de nye DVD+R-platene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DVD+RW regnes for å være det mest lovende formatet for all slags brenning av optiske media. Det er først og fremst utviklet for å håndtere opptak, avspilling og enkel redigering av digital video, men fungerer i tillegg som en allsidig løsning for backup av alle typer data.

Dessuten kan brennerne også brenne vanlige CD-plater og CD-RW.

Nytt formater

Ved lanseringen i fjor var det bare overskrivbare plater som var tilgjengelig, og konseptet med gjenbruk av media var helt sentralt.

Spesielt muligheten for å oppdatere og endre informasjon på platen, uten å måtte skrive alt på nytt, var en av de viktigste fordelene med DVD+RW standarden i forhold til det konkurrerende formatet DVD-RW.

Imidlertid har markedet også krevd plater som ikke lar seg overskrive, og dette blir nå tilgjengelig – DVD+R heter formatet.

DVD+R har nøyaktig den samme kapasiteten og egenskapene som DVD+RW, og den samme kompatibiliteten. Men platene blir billigere enn de overskrivbare - 10 € pr stk (rundt 80 kroner) antas platene å koste i butikkene.

Nye hp-brennere

Kanskje det er slik den nye modellen vil se ut?
Kanskje det er slik den nye modellen vil se ut? Vis mer

For montering internt i PCer lanserer HP modellen dvd200i. Den er i praksis identisk med forgjengeren dvd100i som vi har testet tidligere. Artikkelen finner du her. Den eneste forskjellen er at den også håndterer DVD+R. For øvrig har den alle de imponerende egenskapene til forgjengeren.

Prisen er derimot satt langt lavere. Det er beregnet at den vil ligge rundt 5 000 kroner inkl mva når den blir tilgjengelig i april. Forgjengeren ble introdusert til 8 500 kroner, så det er et vesentlig prisfall.

HP kommer også med en ekstern variant dvd200e, med valgfri tilkobling med en bryter: FireWire eller USB 2.0. Dette gjør den til en svært fleksibel enhet, både for bruk sammen med bærbare PCer og for deling i arbeidsgrupper. Denne modellen vil ligge på 5 800 kroner inkl mva.

Nye Philips brennere for TV-stuen

image: Nye rimeligere DVD+R/RW brennere

Philips satser på DVD+RW formatet i frittstående maskiner beregnet på stuebruk. Her kommer det nå to nye modeller som følger opp den samme utviklingen – støtte for DVD+R.
Modellene heter DVDR980 og DVDR985, og begge har analoge innganger i forskjellige formater, på samme måte som tradisjonelle videoopptakere. Du finner antenneinngang, RGB, S-video og CVBS.

Begge kan ta opp 2 timer med DVD-kvalitet, går du ned på kvalitetskravet får du enda lengre opptakstid.

DVDR985 er dessuten utstyrt med FireWire/iLink for direkte tilkobling til DV-kamera. Kontakten har en praktisk plassering på fronten.

Begge modellene har innebygde redigeringsmuligheter, med automatiske menyer basert på de forskjellige opptakene på platen.

Begge spillerne spiller også av DVD Video, SVCD, VCD og Audio på CD-R og CD-RW.
Prisene er satt til 10 995 for DVDR980 og 11 995 for DVDR985.

Oppgradering av eldre modeller

Det er også mulig å oppdatere tidligere modeller både av hp sine DVD+RW-brennere og Philips første modell DVDR1000. Det er snakk om en oppdatering av den interne programvaren, som gjøres fra en CD-plate for Philips-brennerne. Eiere av hp dvd100i vil kunne laste ned et hjelpeprogram fra hp’s nettsted.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!