Nye PowerPC prosessorer fra Motorola - rykter om nye Mac'er

Motorola lanserer i dag nye versjoner av PowerPC prosessoren. Disse opererer med hastigheter på 300, 333 og 366 MHz. Prosessorene drives med bare 1,9 volt og bruker under halvparten så mye strøm som tidligere PPC-generasjoner. I kjølvannet av dette ryktes det også om nye, kraftige Mac'er.

PowerPC er langt mindre utbredt i personlige datamaskiner enn Intels prosessorer. De finnes i moderneMac'er, i arbeidsstasjoner og servere fra IBM og brukes også i forskjellige versjoner til andre typer apparater som trenger prosessorkraft. Dette kan være alt fra mobiltelefoner til styringssystemer i biler.

Dette er en kraftig prosessor, på enkelte områder kan den være langt raskere enn selv de raskeste Pentium II-modellene. Den krever også langt mindre strøm enn Pentium, og kan derfor også brukes i bærbare maskiner. Typisk effektbruk for en PPC 750 på 300 MHz er 3,4 watt. Til sammenligning bruker en Mobile Pentium II, spesielt beregnet på bærbare maskiner, i underkant av 8 watt.

Senere i år vil Motorola produsere PPC med kobber i stedet for aluminium, noe som både vil gi høyere ytelse og enda lavere strømforbruk. Intel vil sannsynligvis komme med tilsvarende teknologi i begynnelsen av neste år.

Nye PowerMac'er?

Det har lenge versert rykter om nye Mac'er. Dette har ikke blitt verken avkreftet eller bekreftet av Apple, noe som tyder på at ett eller annet er i gjære. Det meldes i alle fall om at lagerbeholdningen hos de amerikanske distributørene er nærmest null, og at det er vanskelig å skaffe en del modeller.

Forrige Mac-generasjon av typen 8600 og 9600, basert på PPC 604e, ble tømt fra lagrene med store rabatter tidligere i sommer. Nå ryktes det om fallende priser på det som er igjen av G3-modeller. Flere større forhandlere i USA har allerede hatt kraftige prisnedsettelser.

Mange tunge Mac-brukere har etterlyst modeller med mer enn 3 kortplasser. Selv om G3-modellene har det meste inkludert på hovedkortet, som alle porter, SCSI og grafikk, er det behov for plass til spesialkort. Til videoredigering er det behov for SCSI-Raid kort, video-grabbing, ekstra skjermkort og raskere nettverksløsninger. For lydstudioer som bruker ProTools er det ofte behov for både i/o-kort og DSP-kort. Det er ikke uvanlig å fylle opp alle de fem ledige plassene i en 9600.

Argumentasjonsen fra noen distributører har vært at de aller fleste kjøpere av de største modellene egentlig ikke trengte de ekstra kortplassene, men at motivasjonen for anskaffelsen var at maskinene med flest kortplasser også var de raskeste maskinene. Etter at G3-modellene kom, hadde de raskeste maskinene bare 3 ledige plasser, og salget gikk strykende uansett.

Våre stikkprøver blant brukere i dette markedet tyder på at mange har ventet med å anskaffe en ny Mac, og ikke kjøper før det kommer en enda raskere G3-modell som har flere enn tre kortplasser.

Ryktene sier at det kommer 4 nye modeller, to mini-tårn og 2 bordmodeller. Høyere bus-hastigheter, 83 eller 100 MHz, AGP video, FireWire og raskere SCSI, USB, nytt frekt design, med delvis gjennomskinnelige deler av kabinettet - det er mange rykter som går.

Mange forventer at Seybold-konferansen i San Fransisco (1-3 september), som dekker teknologi for publisering av alle slags media, skal bli tid og sted for den definitive lanseringen av nye modeller. Denne konferansen, som også har en omfattende utstilling, samler de fleste størrelser innen noen av Apple's mest trofaste brukergrupper.

Vi kommer tilbake til detaljer når fakta ligger på bordet.