Nye PCer fra IBM

Nesten samtidig med både Compaq og Dell lanserer nå IBM sin nye serie PCer. Blant nyhetene er kraftige sikkerhets- og oppgraderingsfunksjoner som spesielt nettverksansvarlige vil sette pris på.

IBM NetVista A40 og A40p er navnet på de nye PCene beregnet på bedriftsmarkedet. Totalt kommer IBM med fire forskjellige modeller når de to forskjellige kabinettene inkluderes.

Både A40 og A40p kan leveres med to ulike kabinett. Det ene er et Small Form Factor-kabinett (SFF), og er en del mindre enn standardkabinetter. Du kan også få NetVista levert i et standardkabinett. Forskjellen er at standardkabinettet har oppgraderingsmuligheter, mens SFF-kabinettet tar mindre plass på skrivebordet.

Sikkerhet i nettverk

Med A40p-modellene er det innebygget en ekstra brikke som tar seg av sikkerhet i nettverket. Denne brikken kan gi maskinvarekryptering av passord og epost, overvåke prosessoren, harddisken og vifter og rapportere dette til administrator. Administrator har også tilgang til PCene gjennom ”Alert on LAN” selv når de er slått av.

Alert on LAN gir også admin beskjed hvis noen fysisk åpner kabinettet på PCen, i tillegg til at PCene kan fysisk sikres.

Utenom sikkerhetstilleggene kommer A40p-modellene med mulighet for harddisker på opptil 30 GB. De A40p-modellene som leveres i standardkabinett får levert 48X CDROM og nVidia TNT2-grafikkort. Akkurat som Dell, har IBM valgt å bruke gammel grafikkortteknologi, i stedet for å kraftigere og bedre løsninger. nVidia har kommet med to nye generasjoner grafikkort siden TNT2: GeForce og GeForce 2.

Mange konfigurasjoner

Som nevnt kan du velge mellom totalt fire forskjellige A40-modeller. Men innenfor disse rammene har du mange valg.

Alle PCene er basert på 815E-brikkesettet fra Intel, med støtte for 4X AGP, 133 MHz systembuss og AC 97-lyd. Standardkabinettene leveres med nettverkskort som tillegg gjennom et PCI-kort, mens SFF-kabinettene får dette integrert på hovedkortet.

Ellers leveres varianter med CDROM-lesere i hastigheter fra 20X til 48X, harddisker fra 10 til 30 GB, internminne fra 64 til 128 MB og prosessorer fra Pentium III 733 MHz til 933 MHz, alt avhengig av modell og kabinett. Både Windows 98 og 2000 kan leveres som standard.

IBM sier NetVista vil være tilgjengelig fra august, og prisene vil variere fra 15 502 kroner eks. mva. (ca 19 000 kroner inkl. mva.) for den billigste, til 22 125 kroner eks. mva. (ca 27 200 kroner inkl. mva.) for toppmodellen.