Nye Mac’er underveis

Apple har bestilt TV-reklameplass under SuperBowl '99 – og det betyr at det er noe stort på gang. For den reklameplassen koster penger. Mye penger...

Ryktene om den neste modellserien fra Apple blir stadig mer konkrete. Det dreier seg om en maskinserie med et helt nytt design, med vesentlig kraftigere ytelse enn dagens modeller og med mye ny teknologi.

Dagens toppmodeller i G3-serien er på noen områder mindre avanserte enn forrige generasjons toppmodeller. De siste modellene med 604-prosessor hadde rask intern SCSI-buss, og toppmodellen 9600 hadde hele seks PCI-plasser.

Dagens G3-modeller bruker alle IDE for de interne diskene og langsom SCSI for eksterne lagringsenheter. Raskere prosessor og grafikkløsning gjør at dagens modeller likevel har kunnet hevde seg.

Kraftig opprustning

Prosessorhastighetene forventes å være i området 333-450 MHz. Buss-hastigheten vil være på 83 eller 100 MHz og FireWire, den nye ultraraske serie-bussen for kommunikasjon med periferienheter, er standard.

Ultra2 SCSI er innebygget i følge enkelte kilder. Andre kilder påstår at det fra nå av bare er FireWire som gjelder, og at du heretter må kjøpe SCSI selv, i form av tilleggskort.

USB er på plass, og diskettstasjonen er borte – akkurat som på iMac.

Det blir tre eller fire PCI-kortplasser, og den fjerde eller tredje skal visstnok være enten en 66 MHz eller en 64-bits PCI-variant. Det som påstås å være helt klart, er at Apple ikke lenger vil lage en maskin med 6 kortplasser. Det er også snakk om en rimelig ekspansjonsmodul som skal kunne kobles til den ene, kraftigere kortplassen.

Grafikken vil være integrert på hovedkortet og er basert på ATI Rage 128.

Elegant design

Kabinettet skal være i delvis gjennomskinnelig plast, på lignende måte som iMac, men i andre farger - kodenavnet er "El Capitan". Det ryktes også om interessant belysning og praktiske/dekorative utfresninger, som helt klart vil signalisere at dette ikke på noen måte er noen ordinær ”PC”.

Skjermløsningene vil være flate og dyre – de nye Mac’ene er ikke beregnet på de trange budsjetter. Dette følger opp tradisjonen hos Apple, de har aldri vært blant de billigste maskinene på markedet.

Lansering

Det ventes at lanseringen vil skje i forbindelse med MacWorld-messen i San Fransisco, som starter i begynnelsen av januar. Levering skal skje i februar og Apple har altså bestilt reklameplass i forbindelse med SuperBowl’99.

Apple har ingen offisielle kommentarer til disse ryktene.