Nye løsninger for nettverk på strømnett

Det er alltid smart å kunne utnytte eksisterende resurser for nye løsninger. En slik variant er å bruke strømkablene i huset til nettverkskabler, som nå har blitt standardisert i HomePlug 1.0 standarden. Flere nye produkter er annonsert, SMC har to på beddingen.

Nye løsninger for nettverk på strømnett
Publisert
Sist oppdatert

De aller fleste steder hvor det er aktuelt å koble opp flere PCer finnes det stikkontakter. Da er det nærliggende, i hvert fall hvis man er elektroingeniør, å tenke seg at man burde kunne utnytte strømkabelen også til å sende data mellom maskiner som er koblet til strømnettet i samme bygning.

Helt enkelt er det ikke, vi snakker om farlig spenning og strømstyrke, og strømledninger er jo ikke laget for å gi de beste betingelser for å transportere høyfrekvente datasignaler. Men det finnes i dag svært kurante teknikker for å gjenopprette kompliserte signaler selv etter grov mishandling i fiendtlige elektriske omgivelser.

En produsent av slike løsninger er Cogency Semiconductor, som leverer basiskomponenter til SMC, som leverer "alt mulig" av nettverksløsninger både for bedrifter og hjemmebruk.

To nye bokser

Begge denye produktene oppretter nettverksforbindelse over strømnettet, og støtter den nye standarden HomePlug 1.0.

SMCHP1D-USB kobles til PC med USB 1.1, praktisk hvis det ikke er nettverkskort i PCen.
SMCHP1D-ETH kobles til en Ethernet-port, for PCer som har nettverkskort eller innebygget nettverksport på hovedkortet.

For å opprette forbindelse trenger du to bokser, den ene kobles i ruteren/svirsjen og den andre kobles til PCen. Begge kobles selvsagt i hvert sitt strømuttak.

Hastigheten er spesifisert til 14 Mbit og netto oppnådd båndbredde skal i praksis være høyere enn trådløst 802.11b.

Programvaren skal være svært enkel, og alle Windows-versjoner fra 98 og utover, samt MacOS 9 og nyere støttes.

Virker det?

Vi har bestilt enheter til testing, og vi er spente på hvor bra det fungerer i praksis. Det norske strømnettet med sine faser, jord og null-ledere er helt annerledes bygget opp enn i andre europeiske land.

Prisen vil ligge omtrent på nivå med trådløst utstyr, som er den direkte konkurrenten. Regn med rundt 1500 kroner for 2 bokser.

Du kan lese mer om HomePlug standarden her.

Vi har testet et lignende produkt tidligere, med svært blandet resultat. Du kan lese denne testen her.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer