Årets Photokina-messe i Köln går mot slutten, og tradisjonen tro ble flere nye kameraer vist frem fra de største produsentene.
Årets Photokina-messe i Köln går mot slutten, og tradisjonen tro ble flere nye kameraer vist frem fra de største produsentene.Vis mer

Nye kameraer på Photokina

Vi oppsummerer årets Photokina-messe med nyannonserte modeller.

Søndag var siste dag for årets Photokina-messe, som finner sted i Köln annethvert år. Dette er fotobransjens største messe og ble i 2010 besøkt av over 180.000 fra 160 land, som kunne fråtse i produkter og tjenester på over 1200 stands.

Og selvsagt – ingen messe uten nye kameraer. Under finner du en kjapp oversikt over høydepunktene fra årets messe, i tillegg til nyhetene fra Nikon og Canon som vi har omtalt tidligere.

Olympus

Olympus lanserte to nye kameraer i PEN-serien; PEN Lite E-PL5 og PEN Mini E-PM2. Disse kameraene er begge noe rimeligere modeller enn de dyreste PEN-modellene, men har begge berøringsfølsom skjerm. Prislappene er henholdsvis 6500 og 5500 veiledende.

Olympus PEN mini E-PM2
Olympus PEN mini E-PM2 Vis mer


Disse er da begge Micro FourThirds-kameraer (systemkameraer uten speil og med litt mindre bildebrikke enn APS-C-brikkene som er standard på speilreflekser i forbrukerklassen), og mye av teknologien er arvet fra Olympus OM-D E-M5. Oppløsningen er på 16Mp på begge kameraene, Olympus skryter av at kameraene skal være raske på det meste, derunder også autofokus.

En ting som også virker litt fiffig, er at det følger med et 8GB FlashAir™-minnekort. Dette gjør det mulig for kameraet å opprette et trådløst nett slik at du kan koble deg på med mobiltelefonen og overføre bilder. Tilhørende apper finnes både for iOS og Android.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I tillegg kommer et nytt kompaktkamera for entusiastene i XZ-2, som da faser ut XZ-1. Her tilbyr Olympus fortsatt vidvinkel tilsvarende 28mm og lysstyrke på f/1.8-2.5, med 4x optisk zoom. Også her er FlashAir™-kortet på plass, og kameraet tilbyr for øvrig 3" skjerm med 920.000 punkter som kan vippes, full HD-video, støtte for ekstern blits/mikrofon/søker, bildestabilisering og manuelle innstillinger.

Fujifilm

Fujifilm benyttet årets Photokina til å vise frem et nytt kompaktkamera i entusiast-segmentet, med modellnavnet X-F1, med et retrodesign som "looks good enough to wear" i følge selskapet selv.

Nye kameraer på Photokina


Kameraet skal være raskt i bruk – klar på et halvt sekund og med svært rask autofokus. Også her er lysstyrken på vidvinkel f/1,8 (~28mm), men "bare" f/4,9 i andre enden. Objektivet kan også vris helt inn i huset slik at det knapt stikker ut når du putter det i innerlomma, og skjermen (3", 460.000 punkter) skal være over normalt lyssterk til bruk i sollys.

Panasonic

GH3 er oppfølgeren til GH2; et avansert systemkamera med svært god videokvalitet som vi gav gode skussmål da vi testet det i fjor sommer.

Les testen: Panasonic Lumix DMC-GH2

Nye kameraer på Photokina


Den nye modellen byr blant annet på AVCHD-videoopptak i full HD og 50 bilder i sekundet (1080/50p), eller opptak i MOV-format med bitrate på svært høye 72Mbps, som bør bety at kvaliteten blir svært god. GH3 skal også ha en skarp elektronisk OLED-søker og 3" skjerm som kan vinkles i alle retninger.

GH3 har også WiFi og tilhørende mobilapper (iOS/Android), inngang for mikrofon/hodetelefon, time-lapse-mulighet og mer til. Panasonic introduserte også et værtett vertikalgrep til dette kameraet, som gir batteritid på 1000 bilder med ekstra batteri i vertikalgrepet.

Sony

Forleden dag skrev vi om det nye kompakte fullformatkameraet RX1, men det var flere nyheter som ble dratt opp fra Sony-hatten i forbindelse med årets Photokina-messe.

Nye kameraer på Photokina


A99 er nytt fullformatkamera i Sonys A-serie; altså en større variant av A77, som vi tok en titt på i fjor. Dette er faktisk det første speilløse systemkameraet med brikke i fullformat, som i likhet med A77 også byr på en svært god elektronisk OLED-søker og 24Mp oppløsning. Kameraet har ellers gode spesifikasjoner med dobbel fasefokus, 1080/60p-videoopptak, 14-bit RAW-modus, 6 bilder pr sekund, samt tilkoblingsmuligheter for HDMI, mikrofon, GPS, hodetelefoner og fjernkontroll.

NEX-serien fikk også et nytt medlem i NEX-6, som da blir "lillebroren" til NEX-7 – skjønt må vi innrømme at vi synes sekseren ser enda mer fristende ut, mye takket være WiFi-støtte og at Sony her presenterer et kamera med apps. OLED-søkeren er dessuten den samme som på NEX-7, selv om oppløsningen er noe lavere (16Mp vs 24Mp). NEX-6 har også mulighet for 1080/50p-video.

Andre

Ellers har Pentax sluppet Q10, en oppfølger til det kompakte systemkameraet Pentax Q, i tillegg til nye varianter av K-5; henholdsvis K-5 II og K-5 IIs. Samsung slapp to nye objektiver til sin NX-serie (Test av nye NX20) og Leica kom med tre nye kameraer; deriblant Leica M, som også skal lages i en "limited edition"-variant.