Nye Intel-prosessorer kan oppgraderes med programvare

Ikke behov for skrutrekker lenger.

Enkelte av Intels Core i3- og Pentium-prosessorer kan oppgraderes ved å taste inn en unik kode.
Enkelte av Intels Core i3- og Pentium-prosessorer kan oppgraderes ved å taste inn en unik kode. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det har lenge vært kjent at enkelte PC-prosessorer fra både Intel og AMD er "strupt" med tanke på klokkefrekvenser, kjerner og hurtigminne, og at det i mange tilfeller finnes uautoriserte metoder for å utnytte prosessorens fulle potensiale. Noen ganger har det vist seg at en rimelig og en litt dyrere prosessor i virkeligheten rett og slett er identiske.

Årsaken til at produsentene gjør dette, er ganske enkelt at det er det er rimeligere å legge inn disse sperrene under produksjonen enn å lage to eller flere helt separate prosessorserier, når forskjellige segmenter av markedet skal tilfredsstilles.

Les også: Intel klar med nye billig-prosessorer

Oppgraderingskort

I en strupt prosessor ligger det imidlertid også et inntektspotensiale, og det har Intel tenkt å utnytte til fulle. Derfor vil de tilby såkalte "upgrade cards" for flere av sine nye Sandy Bridge-prosessorer. Og i motsetning til tradisjonelle prosessor-oppgraderinger, som krever skrutrekker, kjølepasta og antistatiske forholdsregler, gjøres dette på sekunder i Windows.

Oppgraderingskortet har et skrapefelt. Koden som dukker opp er nøkkelen til en raskere prosessor.
Oppgraderingskortet har et skrapefelt. Koden som dukker opp er nøkkelen til en raskere prosessor. Vis mer


Vi snakker rett og slett en unik kode som man taster inn på PC-en, og vips - så endrer prosessoren navn, og øker ytelsen med inntil 23%, skriver Anandtech.

Prisene for å oppgradere prosessoren er foreløpig ikke offentliggjort, men tabellen under viser hvilke prosessormodeller det er snakk om, og hva man tjener på det, ifølge Intel selv:

CPU før oppgraderingenCPU etter oppgraderingenYtelsesforbedringer
i3-2312M (2,1 GHz, 3 MB)i3-2393M (2,5 GHz, 4 MB)10-19%
i3-2102 (3,1 GHz, 3 MB)i3-2153 (3,6 GHz, 3 MB)12-15%
Pentium G622 (2,6 GHz, 3 MB)Pentium G693 (3,2 GHz, 3 MB)15-23%


Prøvd ut i 2010

Intel testet ut en tilsvarende løsning i fjor høst, skriver Anandtech. Den gang kostet det 50 dollar (rundt 260 kroner) å oppgradere en Pentium G6951 til G6952. Det gav deg 1 MB ekstra hurtigminne og støtte for Hyper-Threading.

Og så spørs det da - hvor lang tid det tar før noen finner metoder å oppgradere på, uten å gå veien om Intels oppgraderingskort. Det vil bare tiden vise.

Hva mener du om tiltaket? Er dette en ønskelig utvikling? Bruk debatten under til å uttrykke dine reaksjoner.

Les også: Hva er forskjellen på Intel og AMD?

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer