Med Device Bay kan du nappe ut harddisken fra én PC og sette den i en annen - mens maskinene er i gang.
Med Device Bay kan du nappe ut harddisken fra én PC og sette den i en annen - mens maskinene er i gang.Vis mer

Nye grensesnitt på vei

Dagens raskeste IDE-grensesnitt heter UltraATA eller UltraDMA/33. Neste sommer kommer neste generasjon - med dobbel hastighet. DinSide Data ser nærmere på nye og raskere grensesnitt som er på vei, både for harddisker og andre enheter.

IDE-grensesnittet representerer tilkoplingen mellom IDE-enheter som harddisker og CD-ROM-lesere og resten av PCen din. Den tekniske utformingen av dette grensesnittet bestemmer derfor til enhver tid maksimalgrensen for hvor bra og hvor raskt data kan overføres fra og til slike enheter.

Da UltraATA ble introdusert i fjor, fikk grensesnittet mange forbedringer over forrige generasjon. En av disse var betydelig forbedret signalintegritet, noe som medfører færre feil i overføringen av de elektroniske signalene som brukes i kommunikasjonen med enhetene.

Samtidig fikk vi også CRC (eng. Cyclic Redundancy Check), som er en kontrollsum som sendes sammen med dataene. Denne kontrollsummen sammenlignes med de mottatte dataene i den andre enden og hvis noe ikke stemmer, sendes dataene om igjen.

Den nye standarden, som ikke overraskende har fått navnet UltraATA/66, vil ha alt dette i tillegg til enda bedre signalintegritet. Forbedringen går blant annet ut på å inføre ekstra jordingssignaler som plasseres mellom datalederne for å skjerme dem.

Samtidig som det introduseres nye ledere, skal imidlertid både kabler og utstyr fortsatt være kompatible med eldre utstyr. Det blir spennende å se hvordan den kabelen blir seende ut...

Endelig kommer Firewire

I løpet av neste år vil Intel lansere sin nye PIIX6 I/O-kontroller. Den vil integreres med nye brikkesett og endelig introdusere “Firewire” (også kjent som standarden IEEE-1394) til massene.

Firewire er en såkalt "databuss" som kan brukes til å knytte sammen alle typer digitalt utstyr. Firewire er egentlig ingen nyhet og ble opprinnelig laget for digitale videomaskiner. Allerede i 1995 ble det vedtatt en standard for hvordan harddisker skal knyttes til denne bussen.

I dag er Firewire oppe i en hastighet på 400 Mbit/s (50 MB/s) og til neste år vil denne hastigheten dobles til 800 Mbit/s. Da blir Firewire det raskeste grensesnittet massemarkedet har sett, og det vil integreres i alle hovedkort.

Firewire har en rekke fordeler fremfor IDE og SCSI. Den har en meget enkel kabel med bare seks ledere (to til strøm, to til å sende og to til å motta data). Denne kabelen kan være opptil 4,5 meter lang. i motsetning til IDE, som knapt tåler en halvmeter. Ultra2 SCSI med LVD (Low Voltage Differential) kan ha like lange kabler, men det er tross alt en kabel med 80 ledere!

Firewire kan koble sammen opp til 63 enheter. De trenger ikke å adresseres eller termineres og kan kobles til mens maskinen er påslått. USB (Universal Serial Bus) har mye av de samme egenskapene, men kan koble opp dobbelt så mange enheter.

Likevel er ikke USB en konkurrent, men snarere et supplement til Firewire. USB har mye lavere hastighet (12 Mbit/s) og er enda rimeligere. USB vil ta seg av enheter som tastaturer, mus, styrespaker, modemer og skrivere, mens Firewire vil styre enheter med store krav til dataoverføring som harddisker, skannere, båndstasjoner osv.

Adgang forbudt?

Et godt eksempel på at Firewire og USB fungerer sammen, vises i den nye "Device Bay"-standarden som mange store produsenter har gått sammen om.

Device Bay er en standard for hvordan enheter som harddisker og CD-ROM-lesere kan få en enkel montering i PCen. Device Bay er en standard brønn eller enhetsplass hvor du kan skyve enheten inn med et klikk og vips er den i drift.

Her kan du nappe ut en harddisk fra én maskin og dytte den inn i en annen uten å slå av strømmen eller installere nye drivere. Device Bay vil ha enheter i både 3,5-tommers og 5,25-tommers størrelser, og du vil finne den både i stasjonære og portable PCer.

Hvis produsentene får det som de vil, blir PCen et forseglet produkt på lik linje med stereoforsterkere og videospillere. Du kan koble til hva du vil på utsiden, men på innsiden skal bare kvalifiserte teknikere slippe til.