Nye grafikkort for Mac-brukere

Det er lenge siden Mac har vært et aktuelt alternativ for spillentusiaster, selv om situasjonen var akkurat omvendt tidlig på nittitallet. I dag er PCen den fremste plattformen for spill, mens Mac-brukerne har lite å velge mellom. Men vil det forandre seg?

Det er flere årsaker til den kjedelige situasjonen for Mac-folket. Apple har lenge nedprioritert underholdning, og det har igjen ført til mindre støtte fra programvare- og maskinvareprodusenter. I dag finnes det svært få bra spill til Mac, selv om noen store titler som Unreal og Quake III: Arena er tilgjengelige.

Når det gjelder maskinvaren, lider Mac av mangel på gode grafikkort med tilstrekkelig ytelse. De beste grafikkortene til Mac er omtrent en generasjon bak toppmodellene til PC. Det kanskje beste du får til Mac i dag, er ATIs Rage 128 Pro, som er et bra kort, men ikke bra nok til å håndtere de mest krevende spillene. 3dfx har også kommet med Mac-drivere til sine Voodoo 3-kort, men disse er lite stabile og har lavere ytelse enn ventet. Det er behørig dokumentert i en rekke tester.

Nye kort på vei, men lite konkurranse

Mac-spillerne har imidlertid fått en god nyhet: 3dfx annonserte nylig full Mac-støtte for sin nye VSA-100-grafikkprosessor. VSA-100 er kjernen i 6167>Voodoo 4 og 5-kortene som ble annonsert for noen måneder siden. Det er ikke endelig klart for hvilke konfigurasjoner av Mac VSA-100 vil bli tilgjengelig, men dette vil bli offentliggjort om kort tid.

VSA-100 er en svært rask prosessor som inkluderer mange spennende teknologier som kantutjevning uten hastighetstap og generelt høy visuell kvalitet. Alt tyder på at kortene basert på VSA-100 vil være det raskeste som er tilgjengelig for Mac-plattformen. Du må likevel smøre deg med tålmodighet – disse kortene vil bli tilgjengelige først i andre kvartal 2000.

I følge Scott Sellers i 3dfx ønsker selskapet å bli den viktigste leverandøren av grafikkløsninger for Macintosh. Så og si eneste konkurrent er ATI, som lenge har hatt et tett samarbeid med Apple. Deres Rage 128-baserte grafikkort var tilgjengelige for Mac før PC. Nå er Rage 128 Pro det raskeste du får for Mac, men det er sannsynlig at deres nyeste produkt, Rage Fury MAXX, også vil komme i en Mac-versjon. MAXX er omtrent like rask som NVIDIAs GeForce-brikke, og mange spillinteresserte Mac-eiere vil ganske sikkert bli fornøyd med dette.

Når det gjelder andre produsenter som NVIDIA og Matrox, foreligger det ingen kjente planer for Mac-versjoner av deres kort. Vi håper at Apple satser på å la andre enn 3dfx og ATI slippe til, siden økt konkurranse naturligvis vil føre til lavere priser og bedre produkter.

Hva skal til?

Tilgang til bedre teknologi vil sikkert oppmuntre spillprodusenter til å lage Mac-versjoner av sine spill. Dette blir i dag bremset på grunn av dårlig programvarestøtte (Apples OpenGL-implementasjon er langt fra så rask som PCens) og dårlig støtte fra Apple selv.

Hvis Mac noensinne skal bli et aktuelt alternativ til PC på underholdningsfronten, må Apple endre sin strategi og bli mer imøtekommende – grunnlaget ligger jo allerede der, ettersom Mac i utgangspunktet er et mer stabilt og brukervennlig system. Det har nemlig vist seg at mange utviklere er interessert i å lage både spill og maskinvare til Mac. Men atter en gang er det opp til Apple å slippe dem til.