Xbox Project Scorpio

Nye detaljer om Microsofts kommende spillkonsoll

Microsoft har lettet litt på sløret, og offentliggjort tekniske spesifikasjoner på Project Scorpio.

KRAFTIG: Det britiske nettstedet Eurogamer.net har vært hos Microsoft og fått demonstrert kraften til den nye konsollen med kodenavn Project Scorpio. De var imponert over maskinkraften konsollen kunne skilte med. Foto: Skjermdump/Produsenten
KRAFTIG: Det britiske nettstedet Eurogamer.net har vært hos Microsoft og fått demonstrert kraften til den nye konsollen med kodenavn Project Scorpio. De var imponert over maskinkraften konsollen kunne skilte med. Foto: Skjermdump/Produsenten Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Project Scorpio, arvtakeren til Microsofts Xbox One (og One S), skal ifølge planen ut på markedet i slutten av 2017. Derfor er det nok mange som vil bli overrasket over at de allerede nå, et halvt år før salgsstart, velger å offentliggjøre spesifikasjoner.

Men det har de altså gjort – overfor spillnettstedet Eurogamer. Spesifikasjonene kan du se i tabellen nederst i saken.

For de uinnvidde så er Project Scorpio altså kodenavnet for Microsofts kommende spillkonsoll, som vil konkurrere mot Sonys Playstation Pro i kampen om konsollmarkedet.

Spesifikasjonene Microsoft nå har sluppet tyder på at Sony får en meget verdig konkurrent.

Xbox Projekt Scorpio blir en kraftpakke

For det første får den nye konsollen åtte x86-kjerner på 2,3 GHz. PS4 Pro har til sammenligning åtte Jaguar-kjerner (AMD) på 2,1 GHz.

Grafikkprosessoren har 40 beregningsenheter på 1172MHz, mot PS4 Pros 36 beregningsenheter på 911MHz. Dette skal være over fem ganger GPU-ytelsen til Xbox One.

I tillegg får den nye konsollen 12GB GDDR5-minne (Xbox One var utstyrt med 8GB GDDR3), noe som gir en minnebåndbredde på 326GB/s.

Det er med andre ord ingen lettvekter vi har å gjøre med her, og som spesifikasjonene viser – Project Scorpio slår PS4 Pro ned i støvlene, i alle fall på papiret.

Men ifølge Eurogamer imponerer konsollen også i praksis.

Gjør gamle spill bedre

Med Project Scorpio skal du kunne spille spill i ekte 4K, ifølge Microsoft. Dette vil naturligvis gjelde nye spill, men også gamle spill vil kunne spilles med forbedret ytelse.

Microsoft legger opp til at gamle spill ikke skal kjøres gjennom noen form for emulator, men at spillene heller skal få ekstra «futt» gjennom den nye konsollens maskinkraft.

På den måten skal de gamle Xbox One-spillene (og 360-spillene) få bedre bildekvalitet, lastetid og generelt en merkbar «makeover» i forhold til spillopplevelsen på en Xbox One.

De opplyser imidlertid at det kan oppstå noen kompatibilitetsproblemer, men det betyr ikke at Xbox One-spillene ikke kan spilles, bare at de kanskje ikke får dratt nytte av alle forbedringene Project Scorpio er i stand til å gjøre.

Du vil da få en spillopplevelse nærmere det du fikk på den forrige konsollen.

Hemmelig utseende

Sniktitten Eurogamer fikk dreide seg for det meste om spesifikasjoner og ytelse. Microsoft lettet altså på sløret om hva som befinner seg på innsiden, men sa ikke så mye om det ytre.

Det vi vet er at portene har arvet samme plassering som Xbox One S, og at Project Scorpio også vil få innebygd strømforsyning. Dette kan tyde på at den nye konsollen vil være nærmere Xbox One S i størrelse, enn den originale, og noe større, Xbox One.

Selv om Eurogamer ikke røper noe spesifikt om utseendet, skriver de at «konsollens formfaktor vil overraske deg på en positiv måte».

Trolig ikke billig

Prisen er også hemmelig, i det minste fram til E3-messa i juni, men nettstedet spekulerer likevel rundt hva prisen kan havne på.

«Med tanke på hva som er inni boksen kommer det ikke til å bli billig. Vår gjetning, og det er bare gjetning, er en pris på 499 dollar – samme pris som den originale Xbox One hadde ved lansering», skriver Eurogamer i en forenklet oppsummering av sniktitten.

I norske kroner skulle det bety rundt 5.000 kroner. Det er verdt å nevne at du til den prisen også får en UHD Blu-ray-spiller, noe PS4 Pro ikke kan skilte med.

Da Xbox One kom på markedet i slutten av 2013 var imidlertid ikke Norge på listen over de første landene konsollen skulle selges i. Innen den nådde Norge (høsten 2014) hadde prisen gått ned til 4000 kroner.

Skal vi tro Project Scorpios norske landingsside skal konsollen komme «julen 2017», og siden det står på norsk må vi jo gå ut ifra at dette gjelder lansering i Norge også, men det kan like gjerne – og kanskje mer sannsynlig – være en automatisk oversettelse. Skulle imidlertid Norge være i den første lanseringsgruppen, kan det bety en pris ved norgeslanseringen som er nærmere utgangspunktet enn hva som var tilfellet da Xbox One kom for salg.

Project Scorpio Xbox One Playstation 4 Pro
CPUÅtte tilpassede x86-kjerner på 2,3 GHzÅtte tilpassede Jaguar-kjerner på 1,75GHzÅtte Jaguar-kjerner på 2,1GHz
GPU40 tilpassede beregningsenheter på 1172MHz12 GCN-beregningsenheter på 853MHz (Xbox One S: 914MHz)36 forbedrede GCN-beregningsenheter på 911MHz
Minne12GB GDDR58GB DDR3/32MB ESRAM8GB GDDR5
Minnebåndbredde326GB/sDDR3: 68GB/s, ESRAM på max 204GB/s (Xbox One S: 219GB/s)218GB/s
Harddisk1TB 2,5-tommer500GB/1TB/2TB 2,5-tommer1TB 2,5-tommer
Optisk diskdrev4K UHD Blu-rayBlu-ray (Xbox One S: 4K UHD)Blu-ray

Hva synes du om spesifikasjonene? Frister det til kjøp, eller står du over til neste generasjon? Kom med din mening i kommentarfeltet under artikkelen.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!