"Nye" Compal HEL80

Den gode - dog ikke helt perfekte - HEL80 har fått en ansiktsløfting. Men problemet på innsiden er der ennå.

Vi har sett på Compal HEL80 ved et par anledninger i fjor, blant annet løp den inn til å bli beste bærbar-tilbud på andre siden av nyåret - vel og merke med et lite spark bak for å få den til å yte sitt aller beste. Men den gangen het den MultiNote og kom fra Multicom.

HEL80 har nå fått en liten oppussing - i det minste i form av et nytt ytre, og PSData har sendt oss sin versjon: Tundra EL80X. I bunn og grunn er PSDatas Tundra og Multicoms MultiNote bygd på de samme hoveddeler.

What's new, pussycat?

Det som kanskje er noe av det mest interessante er det nye lokket, der det nå er plass til et innfelt panel i vinyl som dekseldekor. Det betyr at du kan få en bærbar som er mye mer "din" og så avgjort skiller seg ut i mengden. Dessverre er det ingen muligheter hos PSData for å kjøpe med slike paneler - ennå, men det fant vi hos Multicom, og der kan du se at det finnes en rekke forskjellige design å velge mellom. Du kan faktisk også designe et selv...

Det er altså kun det eksterne som er nytt med lokket, så den gode skjermen med innebygd webkamera og mikrofon er altså beholdt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Annet nytt er overflaten rundt tastaturet, men det er også her hovedsakelig en kosmetisk greie. Touchpaden har blitt mørk, men er ellers den samme, selv om "museknappene" er blitt kortere. Likt er også tastaturet (stadig med Fn-tasten "feilplassert"), mens snarveisknappene for medieavspilling som tidligere stod til venstre for tastaturet nå er fjernet.

"Nye" Compal HEL80Gammelt design til venstre, det nye til høyre.

"Nye" Compal HEL80

En av de tingene vi ikke rådigget med vår tidligere testede versjon av HEL80 var at batteriet stakk ut bak. Det er nå fikset, men det betyr dessverre ikke at de har forflyttet hele batteriet lenger inn under maskinen. De har ganske enkelt satt inn et mindre batteri - gått ned fra 9 til 6 celler. Og inntil noe nytt skjer på batterifrontet er det nå engang slik at mindre batterier betyr mindre kapasitet (og lavere vekt):


Batterilevetid i minutter.

"Nye" Compal HEL80Slik ser altså den nye maskinen ut. Batteriet er slanket til å gå i ett med ryggen, mens lokket har fått en lite "søkk" der det nevnte vinylpanelet kan plasseres.

Ytelse: trenger fremdeles det lille sparket!

Inni maskinen er det lite, om noe, som er forandret. Først og fremst betyr dette at den nye HEL80 maskinvaremessig er bestykket med akkurat de samme delene, som igjen fører til at inn- og utganger er likt plassert på de to modellene.

Vi merket en liten økning i ytelsestestene våre, men det er var helt klart kun resultatet av at vårt tilsendte eksemplar nå hadde en litt raskere prosessor.

"Nye" Compal HEL80


For våre lesende elefanter og ikke minst de av våre menneskelige lesere som har god hukommelse, vil sikkert huske at Multinote Compal HEL80 hadde litt problemer med å sette opp tempoet. Men prosessoren kan heldigvis "tvinges" opp i full fart, og det viste seg dessuten i ikke gi stor forskjell på verken batterilevetid eller varme/støy.

Flere lesere har kontaktet oss for å høre om det virkelig er nødvendig å manuelt sette opp farten på prosessoren, eller om det kun er i våre testprogrammer vi får dette utslaget.

I den anledningen har vi derfor målt forskjellen i ytelse med og uten prosessoren skrudd på full hastighet. Først våre vante testprogrammer, der resultatet helt avhenger av applikasjonen:

"Nye" Compal HEL80Verdi i sekunder, lavere er bedre.

"Nye" Compal HEL80

I spill er det langt mindre forskjell, da det er grafikkortet, ikke prosessoren, som gjør det meste av jobben.


Verdi i poeng, høyere er bedre.

"Nye" Compal HEL80

Det gir også litt utslag i faktiske spill.


FPS (frames per sekund), flere er bedre.

Hvordan du setter opp hastigheten sier du? Vel, det er flere måter, og vi nevner fort to: det lille tilleggsprogrammet SpeedswitchXP er en løsning. En annen er å sette maskinens strømprofil til "Home/Office Desk". Dette kan du gjøre via Egenskaper for strømalternativer (høyreklikk på skrivebordet -> Egenskaper -> Skjermbeskytter -> Strøm -> Strømoppsett) eller klikke på stømikonet på oppgavelinjen. Merk dog at dette kun virker så lenge strømkabelen er koblet i.

Summa summarum:

Egentlig er det altså ikke så mye som har skjedd. Totalt sett mener vi maskinen har blitt litt lekrere å se på, og spesielt det med å kunne velge bilde/grafikk til lokket selv er en kul greie. Men ulempen er altså at batterilevetiden har gått ned, og det med en og en halv time i følge våre målinger. Det vil selvfølgelig gjøre denne løsningen mindre attraktiv for noen, mens andre bare vil være glad for det forbedrede utseendet og at vekten har gått ned tre hekto til "kun" 2,9 kilo.

Problemet med hastigheten er dog fremdeles tilstedeværende, og det er vel strengt tatt den delen som er den mest trengende når det gjelder oppgraderinger.

Takk til PSData for lånet av maskinen.