Canon BJC-6000 har imponerende tekniske spesifikasjoner. Foto: Canon
Canon BJC-6000 har imponerende tekniske spesifikasjoner. Foto: CanonVis mer

Nye blekkskrivere fra Canon

Canon har hatt litt problemer med salget av blekkskrivere i Norge. Nå kommer det en rekke nye modeller som Canon selvsagt håper vil rette på dette. Her er en oversikt.

Canons blekkskrivere er gode produkter, men har så langt ikke helt nådd opp i toppen av vår løpende test av blekkskrivere.

De nye modellene kan endre dette hvis kvaliteten viser seg å være like god som de teknologiske nyvinningene bærer bud om. Spesielt spennende blir det å teste kombinasjonen av høy oppløsning og "Drop-modulation"-teknologien.

Oppløsningen på modellen BJC-6000 er på 1440 x 720, som er den samme som Epsons teknologi. "Drop-modulation" innebærer at fargene blandes før de settes på papiret, og det er et godt utgangspunkt for enda jevnere farger. Denne metoden minner om HPs PhotoRet II, som oppnår god fotokvalitet ved å sette inntil 16 blekkdråper i samme punkt i stedet for høy oppløsning. Hvis "Drop Modulation" pluss høy oppløsning holder i praksis, har Canon utviklet et produkt som bruker det beste fra to verdener. Vi venter i spenning på å motta et testeksemplar!

BJC 6000

BJC-6000 slippes på markedet i slutten av februar, og vil få en pris på ca. 3.500 kroner. Canon har tiltenkt denne skriveren kontormarkedet.

Skriveren er utstyrt med separate blekkpatroner for hver av grunnfargene. Det er praktisk hvis du f.eks. har en logofarge med mye gult, og derfor går tom for denne fargen først. Med separate blekkpatroner kan du skifte akkurat det du trenger. Både HP og Xerox satser på lignende løsninger.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Skriveren har en oppløsning på 1440 x 720 dpi og fargeblandingsteknologien "Dop-modulation". Ønsker du fotoutskrifter, må du sette inn en egen patron for dette som blander 6 farger. Dette er ikke vår favorittløsning, fordi vi synes det blir for mye styr med å skifte patroner hele tiden (Både Epson og HP har forlatt denne løsningen). Men fotoutskriftene kan bli betydelig bedre når det blandes 6 farger.

BJC-6000 har rett papirbane, og kan derfor skrive ut på tykt materiell – helt opp til 550 g/m2. Denne egenskapen gjør det mulig å skrive ut på for eksempel postkort, diplomer kartong etc. Du kan også bruke media som transparenter, baklysfilm, høyglanset fotopapir, høyglanset plastfilm for bilder og spesialbelagt papir. I tillegg støtter BJC-6000 også A4+ format (223,5 x 355,6 mm) slik at det kan skrives ut en full A4-side.

BJC-7100: Ny toppmodell

BJC-7100 er Canons nye toppmodell, og den er utstyrt med Canons teknologi med det festlige navnet "P-POP". Denne teknologien blander 7 farger, og har fotogul, fotocyan og fotomagenta i tillegg til de fire standard blekkfargene (cyan, magenta, gul og sort) når du skriver ut fotografier og 4 farger ved vanlige utskrifter. BJC-7100 er tiltenkt det litt krevende kontormarkedet, og vi synes derfor det er litt underlig at du må skifte patroner for forskjellige oppgaver. Det er ikke alltid like enkelt å få til hvis det er en kø på netteverket av fargelystne ansatte.

Skriveren vil få en veiledende utsalgspris på ca. 4.000 kroner.

Maks oppløsning er 1200 x 600 dpi. Arkmateren har samme muligheter for å skrive ut på tykt materiell som BJC-6000 (se over).

BJC-2000: Billigskriveren

For de som er aller mest opptatt av lav pris, lanserer Canon skriveren BJC-2000 som vil få en pris på ca. 1.500 kroner. Denne skriveren er en enklere modell enn de andre nye modellene. Den har lavere oppløsning og den bruker bare 4 farger for å oppnå fotokvalitet. Oppløsningen er på 720 x 360 dpi.

Den kan heller ikke ta tykt papir slik storebrødrene, og maksimale tykkelse er oppgitt til 105 g/m2 (vanlig kopipapir er 80 g/m2).

En artig detalj med denne skriveren er at du kan bytte ut skrivehodet med et skannerhode. Dette forvandler skriveren til en skanner med en oppløsning på 360 ppi. Vår oppfatning er likevel at denne løsningen bare er praktisk hvis du har svært dårlig plass. Planskannere er blitt så billige nå, og disse skannerne er mye mer fleksible enn løsningen til Canon (hva hvis du f.eks. skal skanne en bokside?).