Nye bærbar-prosessorer er strømslukere

Det bør ikke være langt mellom stikkontaktene.

Intel har nylig fått sin nyeste generasjon prosessorer ut til forhandlerne, Core i7 og den rimelige Core i5 finnes nå over alt.

Men det er ikke bare for kraftige stasjonære PCer - som snart bare kjøpes av gamere og de som bruker PC-en til spesielt tunge jobber - at Intel nå kan levere. De nye prosessorene finnes også i utgaver beregnet på bærbare - og maskinene er allerede i salg.

Alle de store merkenavnene har bærbare maskiner med Core i7 på programmet, de ligger på topp både når det gjelder ytelse og pris. Men dessverre også på strømforbruk.

Erstatter stasjonær

De aller kraftigste bærbare har i liten grad blitt båret særlig langt. De fleste bruker dem som erstatning for en stasjonær PC, og det byr på flere fordeler. Man trenger ingen fast plass som legger beslag på både gulvplass og gjerne krever spesialinnredning. Med en "flyttbar" PC kan man jobbe hvor som helst og legge maskinen bort etterpå.

En kraftig bærbar koster riktignok opptil halvannen gang så mye som en stasjonær med samme ytelse - selv med skjerm og tastatur. Men da får man til gjengjeld to maskiner i én.

I dag er over halvparten av maskinene som er i bruk bærbare, og dette ser ut til å nå 80% i løpet av de neste fire årene hvis trendene fortsetter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Clarksfield og Nehalem

For drøyt et år siden kom Nehalem-prosessorene på markedet under navnet Core i7. Den bærebare utgaven basert på samme arkitektur hadde kodenavnet Clarksfield, og den ble først tilgjengelig for få uker siden.

Modellnavnene på de nye prosessorene for bærbare er:

Nye bærbar-prosessorer er strømslukere


De blir produsert med 45 nm teknikk og støtter PowerGate som gir ekstra lavt strømforbruk når prosessoren ikke belastes. Da kobles de kjernene som ikke jobber rett og slett ut. Det samme gjelder minne og inn/ut delene av prosessoren.

Vi snakker altså om ekte 4-kjerners prosessorer i bærbare, det er et kraftig sprang opp i ytelse fra dagens dobbeltkjerne-modeller, i tillegg kommer mer effektiv arkitektur.

Les også: Intel snart klar med 32 nm prosessorer

Nye bærbar-prosessorer er strømslukere


TurboBoost

For å få opp ytelsen uten nedsmelting av kjernene har Intel gjort klokkingen av prosessorkjernene svært fleksibel. Når alle kjernene er i aktiv bruk kjører de på den nominelle frekvensen, for en 920XM vil det si 2,26 GHz. Når bare 2 kjerner er i bruk økes klokkingen til 3,06 GHz, men når bare én kjerne belastes kan denne klokkes helt opp til 3,2 GHz. Med andre ord selektiv overklokking basert på bruksprofil.

Nye bærbar-prosessorer er strømslukere


Strømsluk

Men dette krever strøm. Fire kjerner og mer kompleks arkitektur krever i seg selv mer strøm, og med TurboBoost er det heller ingen sparekniv inne i bildet.

I tillegg vil en PC basert på denne arkitekturen være utstyrt med en ganske heftig grafikkløsning. Disse trekker også mye strøm, så batterilevetiden synker tilsvarende.

Ekstra store batterier, ekstra batterier og et bensinaggregat er tingen hvis man skal jobbe i felten uten strøm i flere dager.

Bedring til våren

Men Intel er allerede i gang med nye løsninger, etter tick/tock prinsippet som vi har skrevet om tidligere. Til våren eller kanskje allerede seint på vinteren dukker Arrendale-modellene opp. Dette er i hovedsak samme arkitektur, men med 32 nm teknikk og enda flere grep for å redusere strømforbruket. Da vil vi se prosessorer med et maksforbruk på 35W, 25W og helt nede i 17W - det er vesentlig ned fra dagens 55W.

Trenger du ytelsen nå - løp og kjøp. Trenger du både ytelse og batterilevetid - vent til våren.

På testbenken

Vi har en bærbar Core i7 maskin på testbenken, den blir publisert om noen få dager. Følg med!