Ny Windows 98

Nå er det like før det kommer en oppgradering av Windows 98 (service pack 1), og Microsoft har frigitt informasjon om hva pakken inneholder. I tillegg foreligger det konkrete planer om en mer omfattende oppgradering med mange nye funksjoner (OSR-utgave). Her er oversikten over de viktigste nyhetene.

Det er litt paradoksalt at en slik oppgradering kommer i det hele tatt, i og med at Windws 98 på mange måter er en gigantisk service-pakke til Windows 95. Vi har også skrevet om dette tidligere, men da ble det tilbakevist av Microsoft. I følge ZDnet er det imidlertid nå bekreftet at oppgraderingen kommer, og i denne artikkelen har vi samlet trådene fra flere kilder for å gi deg en foreløpig oversikt.

I følge ZDnet vil det komme en service-pakke som stort sett bare vil inneholde oppgraderinger av eksisterende funksjoner. I tillegg vil det komme en OSR-utgave som vil få en rekke nye funksjoner. Service-pakken vil være tilgjengelig både som en stor pakke, og stykket opp i sine enkelte bestanddeler, slik at du kan velge hva du vil installere. Dette er helt natulig siden pakken vil bli på over 40 MB (inkludert IE5), og derfor alt for tung å laste ned direkte for alle.

Litt uklart

Flere anerkjente nettsteder (blant annet Betanews) hevder at alle utviklerne som opprinnelig jobbet med én stor service-pakke, nå er tatt av dette prosjektet, og at de i stedet jobber med OSR-utgaven. (som også kalles SR-utgaven: Service Release). En OSR-utgave er en utgave av Windows som i regelen bare kan selges sammen med en ny PC. Dette virker selvsagt litt merkelig, men samme strategi ble valgt med Windows 95, som også kom i OSR-utgaver.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er derfor litt uklarhet om hvilken form det hele kommer til å ta. Blir det én service-pakke og én OSR-utgave? Eller blir det hele kanskje stykket opp i mindre biter som kan lastes ned individuelt?

Vi foretrekker det siste. På denne måten kan alle brukere av Windows 98 nyte godt av oppgraderingene og selv velge hva de vil bruke tid på å laste ned. Det som likevel er over middels sikkert, er hvilke funksjoner oppgraderingene vil få, og her er en oversikt over de viktigste:

Internet Explorer 5

Service-pakken vil inneholde IE 5, som etter planen skal slippes 18. mars. En beta av denne nettleseren har allerede vært tilgjengelig en stund, og etter vår mening er den viktigste forbedringen at programmet nå tegner kompliserte tabellstrukturer raskere. Det vil i regelen si at du vil oppleve Internett som generelt raskere. Dette er et problem i Netscape (inkludert versjon 4.5 som nettopp er sluppet).

IE 5 inneholder også en rekke andre oppgraderinger. Sjekk artikkelen Internet Explorer 5.0: Raskere enn Netscape for mer informasjon om nyhetene i IE5 og en uformell sammenligning av Netscape 4 og IE 5.

Service-pakken vil også inneholde en rekke oppgraderinger med blant annet en ny utgave av Dial-Up Networking (ver. 1.3), støtte for USB-modemer og en fiks til problemet med at Windows 98 krasjer hvis maskinen står på sammenhengende over lang tid.

I OSR-utgaven

OSR-utgaven til Windows 98 vil ha de fleste av oppgraderingene i service-pakken, men får i tillegg:

  • Wake on LAN: En funksjon for å vekke en PC i hvilemodus via nettverket. perfekt for systemadministratorer som vil oppgradere PCer om natten fra et sentralt sted.

  • Støtte for Device Bay: Device Bay er morgendagens teknologi for å knytte til ekstra enheter som CD-brennere, harddisker og alt annet som du normalt må åpne PCen for å montere. Device Bay lar deg skifte enheter like enkelt som du bytter en videokassett i videospilleren. Sjekk artikkelen Nye grensesnitt på vei for mer info om dette.

  • Dial-up Networking 1.3 og deling av en internettforbindelse: Versjon 1.3 er en standard sikkerhetsoppdatering, men du vil også få muligheten til å dele en internettforbindelse i et nettverk. Perfekt for hjemmenettverk og de minste kontorene.

  • Ny installasjonsrutine
  • : Den nye rutinen spør bare brukeren om bekreftelse på kryptiske spørsmål hvis det er høyst nødvendig. Hvis du f.eks. installerer ny maskinvare i PCen, vil Windows bare be om bekreftelse hvis den ikke finner korrekt driver.
  • Netmeeting 2.0

  • DirectX 6.1 (kan lastes ned allerede nå fra Microsoft)

  • Støtte for ATM-nettverk

  • Windows Driver Model (WDM) modem (samme driver til Windows 2000 og Windows 98)

  • Eurofont som en del av Windows

I tillegg regner vi det som sikkert at oppgraderingene vil inneholde ulike feilrettinger som ikke er varslet enda (slik vi er vant til med alle service-pakker til Microsoft-programmer).