Ny virustype kommer

Utviklerne av epost-ormen BubbleBoy har funnet en snedig bakdør inn i PCen. Hvis du bruker Outlook eller Outlook Express, risikerer du nå å infisere PCen bare ved å lese vanlig epost. Her er oversikten og effektiv medisin.

Virus som gjemmer seg i vedlegg som følger med epost har lenge vært et problem, men bare hvis du er uforsiktig og åpner vedleggene. Slike virus er nemlig uvirksomme inntil du selv starter dem.

Men med BubbleBoy kan PC-brukere over hele verden gå en utrygg vinter i møte. BubbleBoy viser at det er mulig for et virus å trenge seg inn på en stor del av verdens PCer ved å legge seg inn som en del av selve eposten. Det eneste du trenger å gjøre, er å lese eposten, og vips, så er maskinen din virusinfisert.

Det er ikke alle PCer som er utsatt. Du må nemlig ha denne kombinasjonen av operativsystem og programmer: Windows 98, Microsoft Internet Explorer 5 og enten Outlook eller Outlook Express. Men dette er ganske vanlig for nyere PCer.

BubbleBoy er heldigvis ikke noe virus enda, men er derimot et stykke kode skrevet i Visual Basic som skal ha blitt sendt til anti-virus-selskaper til skrekk og advarsel. Men BubbleBoys metode for virus kan ganske snart bli benyttet av armeen av virusutviklere, og da kan mange PC-brukere få seg noen ubehagelige overraskelser.

Microsoft visste om svakheten

Årsaken til at BubbleBoy er flinkere til å snike seg inn på PCen din enn andre virus, er at Microsoft med Windows 98 innførte muligheten for å legge skript inn i HTML-baserte eposter. Et skript kan være nyttig, og kan brukes til å lage effekter og bedre tilpasset innhold. Men det kan også brukes til å spre virus.

At BubbleBoy nå kommer, er ingen overraskelse for spesialister som arbeider med antivirus-problematikk til daglig. I desember i fjor sendte amerikanske myndigheter ut en advarsel om dette sikkerhetshullet, men det var først i august i år at Microsoft publiserte nedlastbare rutiner som tetter det igjen.

Resultatet av denne somlingen hos Microsoft er at unødvendig mange brukere har PCer som er fritt vilt for BubbleBoy-lignende virus.

Installerer seg selv

BubbleBoy ødelegger ikke PCen din. Det eneste det gjør er å installere seg selv som et av programmene i oppstartsfolderen din. Neste gang du starter Windows 98, vil det bli aktivert, men bare som et program som legger seg i bakgrunnen. BubbleBoy vil straks begynne å sende ut epost til alle som er oppført i adresseboka di, og naturligvis følger det med en kopi av BubbleBoy.

Men når et virkelig virus av BubbleBoy-typen kommer, er det bare virusutviklerens egen samvittighet og dyktighet som setter begrensninger for hva som kan skje med PCen din.

Medisin

Selv om virus som er bygget opp på samme måte som BubbleBoy kan være slemmere enn andre virus, finnes det heldigvis metoder for å sikre PCen. Det er mulig å fjerne et virus av BubbleBoy-typen med antivirus-programmer, men det er også mulig å oppgradere sikkerheten i Windows 98.

Slik oppgradering er allerede tilgjengelig over Internett: Du kan stikke innom Microsoft hvor du kan hente oppdateringer som øker sikkerhetsnivået for de to ActiveX-kontrollerne som virus av BubbleBoy-typen har mulighet til å utnytte.