Ny versjon av Windows med kontroversiell kopibeskyttelse

Microsoft slapp nettopp en ny testversjon av sitt nyeste operativsystem, Whistler. Med dette introduserer de en rekke nyheter – både på utsiden og innsiden.

En ny versjon av denne oppfølgeren til Windows 2000 ble sluppet forrige uke, og er den første build-versjonen siden Beta 1 som kom i oktober i fjor.

Det er fremdeles lenge til vi får se en ferdig versjon av Whistler i butikkene, men det er spennende å følge med på utviklingen av operativsystemet, etter hvert som nye build-versjoner dukker opp.

Hva er nytt denne gangen?

Ikke overraskende inneholder den nye versjonen (som har nummer 2410) flere endringer i grensesnittet og generelle stabilitetsforbedringer.

Internet Explorer er blitt oppdatert til versjon 6.0, mens Windows Media Player har fått nummer 8. Nettleseren har nå blant annet utvidede mediafunksjoner.

Andre, mindre vesentlige endringer i grensesnittet har også blitt implementert, og gjør den visuelle opplevelsen mer behagelig og brukervennlig.

Den kanskje viktigste endringen gjelder imidlertid ben nye kopibeskyttelsen som Microsoft jobber med. Den innebærer at et serienummer bare kan knyttes til én PC – ved installasjonen blir maskinens spesifikasjoner sendt til Microsoft, som da aktiviserer operativsystemet. Dette skal gjøre det vanskelig å bruke det samme serienummeret på forskjellige PCer. Det samme systemet skal også være inkludert i Office 10 og Visual Studio .Net. Dette er en meget kontroversiell teknologi, og vi regner med en svært heftig debatt om dette i tiden fremover.

Når og hvordan?

Hvis alt går etter planen, kommer vi til å se en fullverdig Beta 2-versjon av Whistler i løpet av kort tid. Microsoft håper på å få operativsystemet ferdig innen utgangen av 2001. Da vil vi se flere versjoner av operativsystemet, både for hjemmebrukere og bedriftsmarkedet.

Som kjent er Whistler det ”ultimate” operativsystemet som skal kombinere brukervennligheten og den omfattende maskinvarestøtten i 9x med den langt mer stabile og moderne NT-kjernen, og vil være den viktigste oppgraderingen av Windows siden 95-utgaven. Vi kommer selvsagt til å følge med på utviklingen.