Ny versjon av HomeSite

NYHET: Markedets beste og mest populære HTML-editor, HomeSite, kommer nå endelig i ny versjon – 4.5. Nyhetene omfatter både økt brukervennlighet og en del nye og kjærkomne funksjoner.

Den forrige versjonen, HomeSite 4.0, er vår testvinner blant HTML-editorer, en posisjon som programmet har fordi det er brukervennlig for både nybegynnere og profesjonelle utviklere. I tillegg byr det på mange avanserte muligheter og gir stort rom for egen tilpasning.

HomeSites høye kvalitet har ført til at det har blitt det foretrukne utviklingsverktøy i amerikanske internettmiljøer, og i følge en undersøkelse utført av Internet World i oktober i år, brukes det av 53% av USAs 136 ledende internettselskaper.

Nyhetene

I de fleste situasjoner vil HomeSite 4.5 oppleves likt med versjon 4.0. Men en rekke funksjoner har blitt frisket opp, og har blitt mer avanserte enn tidligere.

En ny funksjon vi satte stor pris på, er at du ved første kjøring av versjon 4.5 ledes gjennom et tilpasningsprogram hvor dine spesielle innstillinger hentes ut fra versjon 4 – så fremt denne er installert på din maskin. Dermed er versjon 4.5 tilpasset dine behov allerede første gang du kjører programmet.

En rekke funksjoner gir deg nå større kontroll med avanserte utviklingsprosjekter: Fillista har blitt mer avansert, slik at du bl.a. får bedre kontroll med filer som ligger på fremmede servere. Dessuten har mulighetene for å tilpasse menylinjer og dialogbokser blitt mer fleksible enn tidligere.

Prosjektstyringen var tidligere bare middels bra, men nå tar HomeSite flere viktige steg fremover. Du kan for eksempel lage virtuelle mapper, slik at en og samme fil kan opptre i flere sammenhenger. Dessuten sørger HomeSite 4.5s prosjektstyring for automatisk inkludering av nye filer i aktive prosjekter – en funksjon som var sårt savnet i forrige versjon.

Også når du redigerer dokumenter, vil du nå oppdage en del hyggelige nyheter. Særlig lovende virker muligheten for å slå sammen seksjoner i et dokument, slik at du for eksempel slipper å se alt innholdet i en tabell, men får i stedet se en grafisk knapp hvor det bare står

En annen viktig nyhet er muligheten til å dele skjermen, slik at du kan arbeide to steder i samme dokument på samme tid.

I tillegg kommer HomeSite 4.5 med utvidet støtte for ColdFusion (eget kodespråk som benyttes på server). Dette er en funksjon som er nyttig for de aller mest avanserte utviklerne, men som vi synes er noe unødvendig ettersom de fleste ColdFusion-utviklere nok heller vil foretrekke å arbeide med den varianten av HomeSite som følger med ColdFusion.

To nye tilleggsprogrammer

I HomeSite 4.5 får du endelig en egen funksjon for å lage image maps. Dette tilleggsprogrammet gjør absolutt jobben for deg og er svært enkelt å bruke. I tillegg gir det deg styring over flere avanserte koder (som støttes av de aller nyeste nettleserne) enn vi har sett i noen tilsvarende programmer. Og når du bare trenger ett tastetrykk for å sette inn ferdig kode i dokumentet du arbeider med, blir dette et svært kjærkomment tillegg til HomeSite.

Dessuten kommer det en ny versjon av utviklingsverktøyet for StyleSheets. Det forrige programmet, som var noe kranglete å arbeide med, er faktisk kastet på søppeldynga. I stedet kommer nå programmet TopStyle, men dette nye programmet synes faktisk å være tilnærmet identisk med det forrige! Uansett, her er det fortsatt langt igjen til ordentlig brukervennlighet.

Svakheter som lever videre

Det er to svakheter i versjon 4.0 som vi håpte var blitt rettet opp. Den ene er at det tar mange sekunder å oppdatere fillista når du åpner mapper med mange dokumenter. Den andre svakheten er at du mister den gode oversikten over åpne dokumenter når du arbeider med mer enn 10 dokumenter om gangen på en vanlig skjerm med oppløsning på 1024x768.

Dessverre viser det seg at produsenten av HomeSite, Allaire, ikke har rettet opp noen av disse to svakhetene.

Til salgs nå

HomeSite 4.5 har faktisk kommet i salg i Norge et par dager tidligere enn i USA denne gangen. Bestiller du programmet gjennom norsk forhandler, har det en veiledende pris på 814 kroner pluss mva. Informasjon om nærmeste forhandler får du ved å kontakte den norske importøren, Demo AS, tlf. 22 07 12 90.

Du kan også laste ned programmet for å teste det ut i 30 dager, ved å besøke hjemmesidene til Allaire. HomeSite 4.5 er et forholdsvis stort program, og vil med sine 9,8 MB ta ca. 50 minutter å laste ned over et 33,6 Kbps-modem.