Ny trådløs ruter - mye å hente?

Hva er viktig når du skal velge ny trådløs ruter?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Trådløst nettverk har vært i salg de siste ti årene, og det har skjedd mye med utstyret. Nye standarder og teknikker har blitt utviklet, og både hastighet og rekkevidde har økt kraftig. Dermed har også bruksområdet blitt utvidet og vi har fått mange nye apparater som kommuniserer over trådløst nettverk.

Standarder

Den første standarden het 802.11b - et klønete navn, men sånn er det blant de teknologiske byråkrater. Denne standarden støttet i teorien hastigheter på opptil 11 Mbit/sekund, noe som var svært raskt den gangen. Den reelle hastigheten lå gjerne på 3-4 Mbit/sekund, men det var mer enn tilstrekkelig, fordi internettforbindelsen med ISDN eller ADSL var mye tregere. Dessuten var det ingen som sendte levende HD-video over nettverket på den tiden. Alle bildefiler fra tidens digitalkameraer var også mindre, så det som var "krevende" datamengdene var likevel håndterbart.

Men det var dyrt! Den første løsningen DinSide testet kostet 12 760 kroner for basestasjonen og klientkortene kostet 2 350 kroner pr stk.

Den neste standarden 802.11g kom i 2003 og økte brutto-hastigheten til 54 Mbit/sekund. Støtte for denne finner vi de fleste apparater som er i bruk, fra de billigste, de eldste og opp til de nyeste. Her var også sikkerheten sterkt forbedret, slik at du kunne beskytte deg bedre mot uønskede gjester på det trådløse nettet.

Med 802.11n i 2009 kom det et virkelig vendepunkt, hvor helt ny teknikk gjorde det mulig å mangedoble ytelsen. Da ble MIMO-teknikken og SDM (Spatial Divisjon Multiplexing) tatt i bruk, og standarden gir rom for brutto hastigheter opp til 600 Mbit/sekund. Dette skjer ved å bruke flere kanaler samtidig pluss at kanalene er bredere (40 vs 20 MHz) og kan formidle mer trafikk.

Dermed kan de nyeste trådløse enhetene i mange tilfeller fungere like godt som 100 Mbit kablet nett.

Les også: 3 antenner gir mye raskere trådløst nett

Hva trenger du?

Har du en gammel bærbar og er fornøyd med den til enkel daglig bruk, er det ikke noe poeng i å anskaffe seg ny ruter.

Men har du og resten av husstanden nye bærbare, iPads og smartmobiler, skrivere, blu-ray spillere og TV-er med trådløst nett blir saken straks en annen. Da vil ikke den trådløse ruteren du kjøpte i 2004 eller den som fulgte med fra internettleverandøren for en del år siden kunne levere.

Enkel bruk:
Hvis det bare er en eller to som bruker trådløst, og bare til surfing, jobb og lettere mediebruk, klarer man seg utmerket med en enkel og rimelig ruter. De er spesifisert til 150 Mbit/sekund (brutto) og ligger rundt 300 kroner i pris.

Disser ruterne har som regel 100 Mbit nettverksporter og noe enklere repertoar av ruterfunksjoner, spesielt når det gjelder styring og prioritering av internettrafikken.

De fleste større produsentene som Belkin, D-Link, Linksys og Netgear har modeller i denne prisklassen.

image: Ny trådløs ruter - mye å hente?

Middels bruk

Skal du streame video trådløst til en mediespiller eller medie-PC kreves det mer båndbredde, enten innholdet kommer fra internett eller fra en annen maskin på lokalnettet.

En trådløs ruter som skal håndtere dette er oppgitt til å kunne levere 300 Mbit/sekund og har gjerne noe mer prosesseringskraft til å styre trafikken.

Flere av disse ruterne har også trafikkprioritering, og vil sørge for at data som er tidskritiske alltid kommer først i køen. Det vil si at datapakker som hører til nettspill og video fra internett prioriteres foran web og mail.

Prisnivået på disse ruterne ligger på rundt 500-kroner og oppover.

Les også: 5 tips: Bedre trådløst nett

Avansert bruk
Tunge nettbrukere, med rask internettlinje, lokalt nett med mange samtidige brukere av krevende tjenester og datatrafikk mellom maskinene på nettet.

 Foto: Brynjulf Blix
Foto: Brynjulf Blix Vis mer


Her trengs det en ruter med Gigabit-porter mellom maskiner som har kablet nettverk. Har man en felles hjemmeserver vil den kunne levere både HD-video og alt mulig annet uten å svette, til mange samtidige brukere.

Den trådløse delen bør støtte både det vanlige 2,4 GHz frekvensområdet pluss 5 GHz. Den bør også støtte flere datastrømmer, som regel oppgitt til 450 Mbits/sekund. "Dual Band" står det gjerne i spesifikasjonen til slike rutere. Da kan man bruke 5 GHz nettverket til de tjenestene eller brukerne som har størst trafikkbehov, mens 2,4 GHz nettverket brukes til alt mulig annet.

Slike rutere har gjerne kraftig prosessor og god styring av trafikkdata og kan by på et gjestenett i tillegg til hovednettverket i huset. Da vil gjester med en bærbar, smartmobil eller nettbrett kunne logge seg på for å komme på internett, uten å få tilgang til hovednettverket.

For å få alle disse egenskapene må du anskaffe toppmodellen til den produsenten du velger. Vi har testet flere av disse i det siste, både fra Belkin, Netgear og Linksys.

Prisnivået på de mest avanserte ruterne ligger på 1200 kroner og oppover.

Våre oppdaterte anbefalinger av trådløse rutere kommer i løpet av kort tid.