Snart kommer Web direkte på TVen i de tusen hjem. Bildet viser produktet Web-TV, som er solgt til 700.000 amerikanere. Foto: TK
Snart kommer Web direkte på TVen i de tusen hjem. Bildet viser produktet Web-TV, som er solgt til 700.000 amerikanere. Foto: TKVis mer

Ny teknologi:Web, satelitt og film i samme boks

Selv om det er turbulens rundt Jancos satsing på Internett via TV-kabel og Telenor er forsinket, er det ganske sikkert at kabelen i stua er en av fremtidens bærere av Internett. Nå foreligger det konkrete planer om å produsere en multiboks som inneholder alt du trenger.

Boksen erstatter satelittmottakeren, videoen og PCen (for de som bare er interessert i web). Dette er en såkalt "set-top" boks som plasseres på TVen. Lignende bokser har vært produsert av store selskaper som Philips og Web-TV i lengre tid, men salget av disse rene web-boksene har aldri helt tatt av (Web-TV har 700.000 kunder i USA). Denne løsningen kan for alvor sette fart i utviklingen.

Boksen skal produseres av Web-TV (eid av Microsoft) i samarbeid med selskapet EchoStar Communications, som har 1,8 mill. satelittkunder. Når produktet er klart, vil det foreløpig bare bli solgt i USA til nye kunder i EchoStar. Men selv om denne konkrete løsningen bare vil bli solgt i USA, vil lignende produkter helt sikkert finne veien til Norge i løpet av kort tid.

Set-top-boksen Web TV koster ca. 200 dollar. Den nye boksen vil prismessig havne et stykke over dette, og vil derfor antageligvis bli leiet ut, slik vi er vant til med satelittdekodere. Hvis utleie blir løsningen, kan boksen introdusere Internett til en lang rekke brukere som i dag synes det blir for komplisert å kjøpe hjemme-PC.

Mye spennende på gang

I løpet av året vil vi også se en rekke andre teknologier som vil gjøre det enklere å få tilgang til, og bruke Internett. På årets Comdex-messe ble det blant annet vist frem en såkalt WebPad, som gjør deg i stand til å lese Internett fra sofakroken (sjekk artikkelen WebPad truer papirmedier for mer informasjon om dette.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I løpet av året kommer det også løsninger for hjmmenettverk som kan gjøre web, DVD og spill fra PCen tilgjengelig på husets TV/stereo (sjekk artikkelen Hjemmenettverk? Ja takk! for mer informasjon om dette).