Ny teknikk dobler kilometergrensen for ADSL-linjer

Bor du for langt unna sentralen til å få ADSL? Det kan likevel være et håp, med nyutviklet teknikk som øker grensen betraktelig.

Kapasiteten hos de gamle kobberledningene som går ut til abonnentene har sine begrensninger, men disse har stadig flyttet seg. Fra å lede analoge telefonsignaler med middels lydkvalitet til dagens ADSL-teknologi basert på signaler med langt høyere frekveser, er det et stort sprang. Dette skyldes både digitaliseringen og en enorm utvikling av teknikkene for signalprosessering. I dag er det mulig å kode og dekode elektriske signaler slik at de kan sendes over dårlige forbindelser og likevel rekonstrueres uten tap av informasjon.

Grensene flyttes

Dagens ADSL-tilbud forutsetter at abonnenten ikke bor lenger enn omtrent 3 kilometer fra sentralen. Er avstanden større kan du ikke få gleden av ADSL-tilknytning i dag eller i nærmeste framtid.

Men hvis teleoperatøren installerer for eksempel GoLong Loop Extender fra Symmetricom, kan grensen flyttes til omtrent 10 kilometer fra sentralen.

Ny teknikk dobler kilometergrensen for ADSL-linjer

Selve enheten er en liten modul som installeres i koblingsbokser underveis på telelinjen. Den kan drives av linjespenningen og har et lavt strømforbruk.

Kretsene i modulen gjør at rekkevidden kan dobles, og gjøre ADSL tilgjengelig for langt flere abonnenter.