Ny supergrafikk til PC: GeForce 2 er her!

Rett etter at ATI kom med detaljer om sin Radeon-grafikkbrikke, slipper NVIDIA bomben: Den beste grafikkbrikken på markedet, GeForce 256, har fått en kraftig overhaling og et nytt navn: GeForce 2 GTS.

Det skjer stadig med nye, spennende dataprodukter: uoffisielle spesifikasjoner lekker ut og det foregår heftige diskusjoner på nettet om hvorvidt det endelige produktet klarer å leve opp til forventningene. Slik har det også vært med den aller siste grafikkprosessoren fra NVIDIA, som lenge har vært kjent under kodenavnet NV15. Nå er det offisielle navnet kjent, og de endelige spesifikasjonene er offentliggjort. Nå får vi håpe at produktene holder den dagen de kommer i butikkene.

Hva er nytt?

GeForce 2-brikken er klokket til 200MHz. Kortets DDR-minne (opptil 128 MB) er klokket til 166/333MHz, som gir en båndbredde på 5,3 GB i sekundet. Rendering-arkitekturen gir deg 1.600 millioner tekstur-piksler (teksler) i sekundet, og 25 millioner polygoner i sekundet. Dette er betydelig mer enn dagens GeForce-kort...

Den nye brikken har også en forbedret utgave av Transform & Lighting-motoren, som i likhet med ATIs Charisma Engine tar seg av flere beregninger enn før, og avlaster hovedprosessoren ytterligere.

Ny supergrafikk til PC: GeForce 2 er her!

En annen nyhet er noe NVIDIA kaller Shading Rasterizer. Dette er en funksjon som ligner på Pixel Tapestry-motoren til ATI, og tillater diverse effekter å bli utført i maskinvare. Eksempler er skyggeeffekter, Bump-Mapping, belysning, bølger og lignende. Dette gir deg selvsagt morsommere spesialeffekter og mer realisme.

Dette er imidlertid ikke alt. Teksturkomprimering og Anti-Aliasing er nå støttet fullt ut, noe vi allerede har fått en forsmak på gjennom de uoffisielle 5.x-driverne som dukket opp for en stund siden. Med den høye fillraten GeForce 2 har, vil du kunne spille med kantutjevning og fremdeles oppleve høy ytelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen

GeForce 2 og konkurrentene

Ny supergrafikk til PC: GeForce 2 er her!

Det viktigste spørsmålet er hvordan forholdet mellom GeForce 2, ATI Radeon og Voodoo 5 5500/6000 blir. Kort basert på NVIDIAs brikke (flere velkjente produsenter som Creative, Leadtek og Hercules har allerede annonsert sine kort basert på denne brikken) kommer i butikkene først, og har høyere fillrate enn både ATI og Voodoo 5 5500, så det er stor sannsynlighet for at det er NVIDIA som vinner kampen – igjen. Voodoo 5 6000 vil sannsynligvis være raskere, men også koste dobbelt så mye, og det er tvilsomt at kort basert på Voodoo 5 kommer på markedet før langt ut på sommeren.

Vi ser frem til å få endelige produkter til vår testlab. Først da kan vi avgjøre hvem som gir mest moro for pengene. Vi blir ikke forundret om NVIDIA stikker av med seieren denne gangen også.