Ny stasjonær - hva er viktig?

Prosessor, brikkesett, grafikk, disk - hva er viktigst?

Ny stasjonær - hva er viktig?
Publisert
Sist oppdatert

Det finnes et mylder av bærbare i alle prisklasser, og mange foretrekker disse av praktiske grunner. Men hvis man regelmessig bruker PC-en i lengre tid, til krevende oppgaver på en fast plass, har stasjonære PC-er mange fordeler. Det gjelder også i stor grad spill, som teknisk sett er blant de mest krevende bruksområdene.

En stasjonær PC kan tilpasses alle bruksområder og kobles til bokstavelig talt hva som helst. Den kan også være svært stillegående – fordi den har større plass til kjølestystemene, noe som minsker støyen betraktelig.

En god arbeidsplass krever (minst) to skjermer, muligheten for å koble til dette er nærmest standard på alle stasjonære. På en bærbar må du derimot ofte nøye deg med én skjerm i tillegg, eller kjøpe en dyr ekstra boks som splitter skjermsignalet.

Dessuten er valgmulighetene langt større for de viktigste komponentene, som prosessor, hovedkort/brikkesett, grafikkløsninger og spesialutstyr.

Hvilken prosessor?

Det første man må velge er prosessorplatform, og her er det heldigvis bare to muligheter: AMD eller Intel.

AMD er billigst og har prosessorer med to kjerner helt fra 650 kroner, fire kjerner fra drøyt tusenlappen og seks kjerner fra 1650 kroner opp til 2195 kroner.

Intel leverer 4 kjerner fra 1150 kroner, men du må opp i 6995 kroner for å få en seks-kjerners prosessor.

Når det gjelder ytelse gir AMD stort sett mest for pengene hele veien, så overtar Intel der hvor AMD må gi tapt, med dyrere og enda litt kraftigere prosessorer.

Hvis du jobber med programmer som drar nytte av flere kjerner vil det kunne være bedre å satse på AMD, spesielt gjelder dette 6-kjernersløsningene.

Hvilket hovedkort, sokler og brikkesett?

Både AMD og Intel har flere forskjellige sokler og brikkesett. Funksjonen hos disse er å koble prosessoren opp mot resten av maskinen, som lagring, tilleggskort og porter for alt du kobler til PC-en. Tidligere var også kommunikasjonen mellom minne og prosessor en jobb for brikkesettet, men denne funksjonen har blitt integrert i selve prosessoren.

De mest avanserte brikkesettene brukes på de mest avanserte hovedkortene, naturlig nok. Det innebærer flest kortplasser, best ytelse og flest tilkoblingsmuligheter.

I dag har også prosessor og brikkesett integrerte grafikkløsninger, for mange brukere er det derfor ikke nødvendig med eget skjermkort.

Surroundlyd er forøvrig alltid på plass på en stasjonær PC i dag, og du får både digitale og analoge lydutganger. Du skal ha helt spesielle behov for å måtte velge en ekstra lydløsning.

AMD bruker AM3 sokkelen og de nyeste brikkesettene finner vi i 8xx-serien. Forskjellen mellom brikkesettene ligger først og fremst i om de støtter integrert grafikk, samt antall PCI Express-kortplasser som støttes.

For enkle maskiner er det 880G som gjelder, med integrert grafikk og i tillegg mulighet for ekstra grafikkort og andre PCI-Express enheter.

Hvis du vil kombinere integrert grafikk og mulighet for sammenkobling av flere skjermkort/brikker (CrossFireX), velger du et hovedkort basert på 890GX.

Skal du ha alle mulligheter åpne er det 890FX som gjelder. Her kan du sette inn hele fire skjermkort for den ultimate spillytelsen, eller enhver kombinasjon av de mest krevende løsninger som finnes.

Ny stasjonær - hva er viktig?


AMD sine brikkesett støtter også SATA med opptil 6 Gb/sek og opptil 14 USB-enheter. Det er også vanlig med USB 3.0 integrert på hovedkort for AMD-prosessorer.

Her finner du en oversikt over AMD sine brikkesett

Intel bruker to forskjellige sokler, med henholdsvis 1366 og 1156 kontakter.

Brikkesettet for 1366-sokkelen heter X58 og er det mest avanserte. Det støtter de mest avanserte Core i7 prosessorene, og har opptil 36 linjer i PCI Express i forskjellige oppsett (1x16, 2x16, 4x8 osv.)

Ny stasjonær - hva er viktig?


Her er det også 3 parallelle minnekanaler på 8,5 GB/sek til prosessoren.

Det er ingen grafikk innebygd i Core i7 og sokkel 1366-kombinasjonen, men ellers er det støtte for 6 SATA-tilkoblinger med opptil 3 Gb/sek, 12 USB og Gigabit nettverk.

Skal du ha en 6-kjerners Intel-prosessor må du ha et hovedkort med sokkel 1366.

For de brede lag har Intel 1156 sokkelen. Til denne sokkelen tilbyr Intel en menge forskjellige prosessorer, helt fra de rimelige Pentium-utgavene og opp til Core i3/i5/i7.

For denne sokkelen er det flere brikkesett, men for privat bruk er det P55 og H55/57 som gjelder.

Ny stasjonær - hva er viktig?


Felles er to minnekanaler på 10,6 GB/sek, 6 SATA-tilkoblinger med opptil 3 Gb/sek, 12 USB (14 på H57) og Gigabit nettverk.

Hovedkort med H55/57 har innebygd grafikk som støtter HD-grafikk og er som regel utstyrt med HDMI-kontakt i tillegg til VGA og DVI-kontakter.

Skal du kjøre spill er det P55 som gjelder. Det har ikke innebygd grafikkstøtte, men har en PCI Express-løsning som er tilpasset kraftige grafikkort.

Her finner du oversikten over alle Intels brikkesett.

Hva med resten av PC-en?

Grafikkort er et eget studium, men for heftige spillopplevelser er det budsjettet som avgjør. Velger du et grafikkort til 2500 kroner eller mer kjører du det meste. Skal du ha enda kraftigere skyts stiger prisen mer enn ytelsen jo høyere du sikter.

Når det gjelder lagring så er det ingen tvil om at en SSD til systemdisk og en roterende disk til data er den overlegent beste løsningen. Siden store roterende disker nå koster så lite, godt under tusenlappen for 2 terabyte, så gir det rom for å spandere mer på SSD. 120 GB er nok for de fleste og det koster godt under 2000 kroner i skrivende stund.

Les også: Test av 120GB SSD-disk fra OCZ

Fremdeles er det noen få ting som mangler før vi har en komplett PC. Det som gjenstår er kabinett og optisk drev. Noen vil også ha en annen prosessorvifte enn den som følger med prosessoren.

Ingen av disse komponentene er kritiske, derfor vil vi overlate dette til kontoen for smak og behag.

Når det gjelder LCD-skjermer er også forskjellen i bildekvalitet svært liten innenfor samme prisklasse, siden alle bruker TN-paneler med svært like egenskaper. Velger du billige skjermer til under 2000 kroner for HD-oppløsning kan du egentlig velge den du liker best eller rett og slett den billigste. Skal du ha bedre bildekvalitet må du over på skjermer med S-PVA eller IPS-paneler som koster over dobbelt så mye eller mer.

Bygge eller kjøpe?

I dag er det ikke mye å spare på å bygge, så her kommer hobbyfaktoren inn i bildet. Bestiller du en skreddersydd PC er det som regel fordelaktig å la butikken montere og legge inn operativsystem, da får du også en garanti på maskinen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer