Ny standard for CD/DVD-spillere

Har du opplevd at CD-spilleren ikke vil spille CD-R eller CD-RW-plater? At CD-spilleren som skal håndtere MP3-filer bare viser titlene som tall?

Det finnes organisasjoner for det meste. Noen er laget for å hjelpe og for å rydde opp, andre konsentrerer seg om mindre hyggelige oppgaver. En hyggelig organisasjon er OSTA, som steller med lagringsteknologi. Det er ikke snakk om modning av melkeprodukter, forkortelsen står for Optical Storage Technology Association, og har som oppgave å sørge for kompatibilitet mellom forskjellige produktgrupper basert på optisk lagring.

MultiPlay

I den senere tid har bruken av CD-R og CD-RW eksplodert, og det har blitt nødvendig å standardisere håndteringen av disse mediene.

I tillegg har bruken av filformater med komprimert lydinformasjon, som MP3 og WMA, blitt kraftig utbredt. Her har det ikke vært noen standard for håndtering av filinformasjonen, og brukervennligheten har derfor blitt svært dårlig.

Hvis en slik CD i det hele tatt kan spilles, plages du med lang søketid når du setter inn en CD, ofte på opptil flere minutter. Låtene presenteres med nummer i stedet for titler, og det er umulig å lage egne spillelister.

Multiplay heter den nye spesifikasjonen, som løser de fleste problemene:

  • CD-spillere for lyd må kunne spille lyd fra CD-R og CD-RW plater.
  • Spillere for lyd og CD-Text må kunne spille lyd og CD-Text fra CD-R og CD-RW plater.
  • DVD-spillere for lyd (i tillegg til DVD film), må kunne spille lyd fra CD-R og CD-RW plater.
  • DVD-spillere som håndterer lyd og Video-CD må kunne spille lyd og Video-CD fra CD-R og CD-RW-plater.

Artikkelen fortsetter under annonsen

For komprimerte musikkformater vil avspilling starte i løpet av sekunder I tillegg vil CD og DVD-spillere som håndterer CD-Text kunne presenter artistnavn og titler. Dessuten vil manøvreringen bli langt enklere, med støtte for spillelister eller sortering på andre kriterier.

Produkter som bruker den nye standarden vil bli presentert på Consumer Electronics Show i Las Vegas rett etter årsskiftet, men det vil nok drøye litt lengre til standarden blir tatt i generell bruk.