Ny prosessorvifte gir feilmelding

Hei,
Jeg har kjøpt meg en ny, stillegående kjølevifte til prosessoren i PCen min, en Athlon XP 2000+, men det er et problem. Viften starter opp og snurrer rundt med et behagelig lydnivå, men PCen starter ikke. Rett etter at den er slått på får jeg feilmelding om at det ikke er noen vifte på prosessoren, og at systemet stopper. Hva skal jeg gjøre?

Datadoktoren svarer

Hei

Årsaken til at denne feilmeldingen dukker opp er at viften roterer for langsomt. Det er tre ledere i kabelen mellom hovedkortet og viften, to er for strømmen som driver viften og den tredje brukes til å sende pulser fra viften som informerer om rotasjonshastigheten.

Elektronikken på hovedkortet registrerer hastigheten, men denne er altså så lav at hovedkortet ikke aksepterer at den er høy nok til å gi riktig kjøling.

For å løse dette kan du prøve å oppdatere BIOS, det kan være at det er gjort en endring i hastighetstoleransen. Det hender at dette er beskrevet i listen over endringer som følger med oppdateringen.

Hvis dette ikke løser problemet må du kjøpe en raskere vifte, eventuelt bruke den game viften, og koble til en liten vifteregulator. Disse får du til under 50-lappen, og fungerer utmerket. Du bare vrir på knappen til lydnivået er passe og at du ikke får noen feilmeldinger. Du må også sjekke tempeaturen på prosessorenn, enten i BIOS eller i et program som gjerne følger me hovedkortet – eventuelt kan du laste bruke et generelt informasjonsprogram som forteller deg om alle slags parametre i systemet ditt.

Hilsen Datadoktoren

Les alle spørsmål og svar