Ny prosessorgenerasjon fra Intel

Intels utvikling går som ei klokke, nå er det tid for et "tock"

Ny prosessorgenerasjon fra Intel
Publisert
Sist oppdatert

Som vi har skrevet om tidligere, har Intel alltid to faser i hvert trinn av prosessorutvikingen. Man konsentrerer seg først om utvikling av selve mikroarkitekturen, som dreier seg om hvordan prosessoren jobber. Når dette er på plass settes den i produksjon med den produksjonsteknikken som er tiljgjengelig.

Neste fase dreier seg om å forbedre ytelse ved hjelp av mer avansert produksjonsteknologi, som først og fremst går ut på å gjøre alt enda mindre.

Den første fasen kalles "tick" og den andre fasen " tock" - etter klokkas tikk-takk som tilsammen utgjør et skritt framover.

Hva skjedde?

Core i3/5/7 - den siste prosessorgenerasjonen fra Intel, er nå på plass i både stasjonære og bærbare fra alle leverandører, men det har tatt tid.

Den første varianten basert på arkitekturen Nehalem og 45 nm produksjonsteknikk ble sluppet i november 2008 og vi testet en maskin med Core i7 første gang i slutten av samme måned, testen finner du her.

Sammen med den nye prosessoren kom det ny sokkel 1366 og nytt brikkesett. Man kunne ikke oppgradere eldre maskiner, man måtte bytte ut både hovedkort, prosessor og minne - i praksis det samme som å kjøpe ny maskin.

Og prisene var høye, så høye at bare entusiastene og proffene oppgraderte.

Senere kom en ny og mer folkelig variant av samme prosessorteknikk - Westmere - på banen, Core i3 og Core i5 og en litt redusert utgave av i7. Disse var basert på en videreutvikling av arkitekturen, og ble produsert med 32 nm teknikk for bedre ytelse og lavere strømforbruk.

Ny prosessorgenerasjon fra Intel


Nå kom også en ny sokkel 1156 med 2 i stedet for 3 minnekanaler. Dette var "folkeutgaven" av denne prosessorgenerasjonen.

Prisene kom også ned på et folkelig nivå, og man finner nå maskiner i alle prisklasser med de nyeste prosessorene.

Hva skjer videre?

På Intels utviklerkonferanse som nylig ble avsluttet, fikk neste prosessorgenerasjon, kjent som Sandy Bridge, en offsiell lanseringsdato - første kvartal 2011.

Dette er altså en ny mikroarkitektur, og de viktigste nye egenskapene AVX (Advanced Vector Extensions) er relatert til flyttallsprosessering og typiske mediadata, med opptil fordobling av ytelsen. Samtidig vil også strømforbruket bli lavere.

Ny prosessorgenerasjon fra Intel


Ny prosessorgenerasjon fra Intel


De nye prosessorene vil fremdeles hete Core i3/5/7, men tallet i typebetegnelsen får et nytt siffer. De nye modellene vil alle hete 2xxx mens dagens prosessorer bare har tre siffer. Tallet 2 betegner rett og slett at dette er annen generasjon.

Alt dette er jo vel og bra, men så kommer de dårlige nyhetene:

De nye prosessorene er ikke kompatible med eksisterende hovedkort.

Sandy Bridge-prosessorene har 1155 pinner, dermed trenger den en sokkel med 1155 pinner og et nytt brikkesett.

Du må altså ha nytt hovedkort, med P67 eller H67 brikkesett, eller vente på en enklere utgave H61 som kommer senere.

Forskjellen på brikkesettene er hvor mange PCIe kortplasser som støttes, RAID, og antall 6 Gbps SATA-porter. Det enkleste brikkesettet vil ikke støtte verken RAID eller 6 Gbps SATA. Det er støtte for 14 USB-porter, men ikke støtte for USB 3.0

Hva med toppmodellene?

Sandy Bridge blir først lansert for bredden, mens toppmodellene, tilsvarende dagens generasjon som bruker 1366 sokkelen, vil få en LGA-2011 sokkel. Her vil det være støtte for 4 minnekanaler, og 6-kjerners prosessorer vil dukke opp.

Oppgradere eller vente?

Mange har ventet med å oppgradere fra Core 2 til Core i - kanskje spesielt de som har firekjerners Core 2 prosessorer.

Det store spørsmålet er om man skal satse på at dagens prosessorer og hovedkort blir billigere eller vente på de nye, enda kraftigere modellene.

Problemet er at perioden hvor eldre prosessorer blir rimeligere blir ganske kort. Intel ønsker ikke å ha for lang overlapp mellom generasjonene, og det ønsker ikke distributører og forhandlere heller.

Noe endelig konklusjon på dette dilemmaet kan man ikke trekke før produktene faktisk er i handelen. Og bruker man maskinen som produksjonsverktøy må man rett og slett regne ut hva som gir produktivitesgevinst. Kan man spare en halvtime om dagen blir det fort penger av det allerede etter kort tid.

Bruker man PC-en til spill og moro, er det rett og slett hva man har lyst på, og ikke minst er villig til å betale for som blir avgjørende.

(Kilde: Anandtech, Intel, Xbitlabs)

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer