Ny prosessor i gammel PC - er det lurt?

Hvis du har en eldre Pentium-PC som du begynner å miste tålmodigheten med? Går det an å bytte prosessor, selv om du har et gammelt hovedkort? Vi har testet Spectra - en løsning fra Evergreen som skal være svært fleksibel.

Vi har forskjellige maskiner med eldre Pentium-prosessorer. På test-lab’en har vi noen på 200 MHz med MMX og en på 166 MHz. Hjemme har vi også en med 200 Mhz Pentium uten MMX. Vi bestemte oss for å prøve å oppgradere både test-lab’ens sinke på 166 og hjemmemaskinen på 200.

Spenning og sokkel

Ny prosessor i gammel PC - er det lurt?

Løsningen fra Spectra består av en K6-2 AMD-prosessor som kjører på 333 MHz. Selve prosessoren er montert på et lite kretskort som også inneholder noen elektroniske komponenter. Disse har til oppgave å forsyne prosessoren med riktige spenninger, siden eldre hovedkort ikke kan tilby dette.

Nyere hovedkort har flere valgmuligheter når det gjelder spenninger. De kan forsyne kjernen og inn/ut-delen med forskjellige spenninger og støtter derfor AMD-prosessorer uten videre Da er det ikke nødvendig med en spesialløsning, det er bare å sette opp hovedkortet til å gi de riktige spenningene, riktige klokkeparametre og plassere prosessoren i sokkelen.

BIOS til besvær

Ny prosessor i gammel PC - er det lurt?

Noen hovedkort trenger også andre inngrep, siden de har en BIOSsom ikke er kompatibel. Da må BIOS enten oppgraderes eller erstattes av en alternativ variant. Løsningen fra Spectra kommer med en CD hvor det ligger en mengde alternative løsninger for de fleste hovedkort.

Før du installerer prosessoren starter du derfor PCen fra disketten som ligger i pakken. Den sjekker maskinen og avgjør om det er nødvendig med oppgradering av BIOS. Du vil så få beskjed om å starte PCen om igjen, denne gangen med oppstart av Windows på vanlig måte. Så må du sette inn både disketten og CDen. Du starter så et Setup-program fra CDen som kopierer over de nye BIOS-dataene til disketten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Så er det bare å avslutte Windows og starte PCen på nytt, denne gangen fra disketten. Så kommer du automatisk inn i programvaren som oppgraderer BIOS og du blir instruert tinn for trinn.

Problemet for oss var at den nye BIOS’en ikke virket.

På 166 MHz-maskinen fant installasjonsprogrammet en alternativ BIOS fra Microid Research. Problemet var at harddisken ikke lenger ville være ”aktiv”, en innstilling i FDISK som innebærer at PCen kan starte fra harddisken.

Hva dette skyldtes vet vi ikke, og vi valgte å installere den gamle BIOS’en igjen. Denne blir heldigvis tatt vare på av installasjonsprogrammet før det skrives inn en ny. Etter diverse inngrep ble maskinen brakt tilbake til opprinnelig status.

Tatt med tang

Ny prosessor i gammel PC - er det lurt?

Neste prosjekt var vår gamle 200 MHz Pentium uten MMX. Denne er i ferd med å gå i arv til familiens yngste, så vi tok sjansen på å sette denne også på benken.

Her meldte installasjonsprogrammet at det ikke var nødvendig med noen oppgradering av BIOS. Derfor kunne vi gå direkte i gang med å sette i den nye prosessoren.

Ny prosessor i gammel PC - er det lurt?

På grunn av tilleggskortet med de ekstra komponentene, blir festebøylen til viften vesentlig trangere enn den som sitter på en vanlig vifte. Derfor måtte vi bruke en liten tang for å få klemt bøylen under festet i sokkelen.

Tut og kjør

Etter at prosessoren var montert og strømmen koblet til, startet vi PCen. Det gikk helt smertefritt, bortsett fra at det sto på skjermen under oppstart at prosessoren var en 486 på 66 MHz.

Hastigheten tydet derimot ikke på det. Vi merket med en gang at det var blitt mer futt i PCen.

Målinger

Installasjonsprogrammet viste at den nye prosessoren var 1,9 ganger raskere og at multimedia var hele 3,4 ganger raskere enn med den gamle prosessoren. Vi opplevde ikke at hastigheten var så mye høyere, og kjørte derfor de samme testene som vi bruker i PC-testene.

Resultatene ble slik:
 FørEtter Økning
DinSide indeks9312131%
prosessorytelse9013550%
FPUytelse11716844%
Harddisk778612%
Grafikk12922272%
CD-ROM849412%

Er det lurt?

Gevinsten var ikke så voldsom i vårt tilfelle, i forhold til å oppgradere en PC på 75 eller 90 MHz. Da ville økningen i ytelse fort blitt på 2-300 prosent. Det er vel først og fremst disse brukerne som Evergreen har hatt i tankene når de utviklet produktet.

Hvis du har liten og langsom harddisk og generelt eldre komponenter i PCen, kan Evergreens løsning være praktisk.

Alternativet er å bytte ut både hovedkort og prosessor. Sannsynligvis må du også kjøpe ny RAM (minne), avhengig av hvor gammel maskin du har.

Denne løsningen synes vi er bedre hvis du ellers har rimelig nye komponenter i PCen, som disk, CD-ROM og skjermkort.

Det krever riktignok fullstendig demontering av PCen og tar nok en time eller to lenger tid enn du bruker hvis løsningen fra Evergreen går knirkefritt.

Prisen for Evergreen Spectra er 2 350 pluss mva. og for det samme beløpet er det ikke noe problem å kjøpe både nytt hovedkort, 450 MHz AMD K6-2-prosessor og 64 MB RAM.

Ønsker du en Intel-løsning med Celeron-prosessor, må du betale noen hundre kroner mer, hvor mye er avhengig av hastighet på prosessoren.