3DMark 2000 i 1024x768x32-oppløsning
3DMark 2000 i 1024x768x32-oppløsningVis mer

Ny prosessor eller nytt grafikkort?

Hvor mye innvirkning har prosessoren på din datamaskins spillytelse? Hvilket av komponentene bør du oppgradere først - prosessoren eller grafikkortet? Vi har gått gjennom denne problemstillingen.

For spillentusiaster er det to komponenter som er avgjørende når det gjelder ytelse. Det er prosessoren og grafikkortet. Det er riktignok viktig med nok internminne (RAM), men har du dine 128 MB så holder det.

Spørsmålet er da: Hvordan blir grafikkortet påvirket av prosessorhastigheten, og når bør du oppgradere for å få mest ut av maskinvaren din?

Vi tar utgangspunkt i et 450MHz-basert system, som vi synes er det minimale for å kunne trygt kjøre dagens spill (i samarbeid med et kapabelt grafikkort, selvfølgelig). Vi har lenge brukt denne maskinen til å teste grafikkort basert på GeForce-brikken, både med SDR- og DDR-minne, og har funnet ut at det er en fin kombinasjon som tåler de aller fleste av dagens spill. Men når vi byttet prosessor til en 733MHz Pentium III og beholdt det gamle GeForce DDR-kortet, økte ytelsen betraktelig. Det samme skjedde med den splitter nye GeForce 2-brikken.

Det er ganske forståelig, i og med at en ny prosessor alltid vil øke en datamaskins kraft, men det viser også hvordan en avansert grafikkprosessor som GeForce blir begrenset av hovedprosessoren.

Hva påvirker ytelsen?

Det er flere faktorer som har innflytelse på hastigheten når du spiller et spill. Oppløsningen, størrelsen på teksturene og fargedybde er avgjørende, og disse faktorene er ofte grunnen til at det går for tregt. I de fleste tilfellene er problemet at grafikkortets minnebåndbredde er for liten. Grafikkprosessoren og minnet klarer ikke å kommunisere med hverandre raskt nok og begrenser ytelsen, noe som ikke har med hovedprosessoren å gjøre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette er et problem som må løses av grafikkbrikkeprodusenter. Men hva med hovedprosessoren? Når begrenser den hastigheten? Det er nemlig visse kalkulasjoner som prosessoren fremdeles tar seg av – lys, skygger og ikke minst, kunstig intelligens... Det er også derfor stadig flere grafikkbrikkeprodusenter inkluderer Transform & Lighting-teknologien i sine produkter, som skal avlaste prosessoren og gjøre grafikkortet mer uavhengig av hovedprosessorhastigheten. Men det finnes fremdeles ikke nok spill som utnytter denne teknologien fullt ut.

Hva skal du oppgradere?

De færreste av oss har råd til å kjøpe en helt ny PC hver 6. måned. Vi blir nødt til å prioritere, og det kan være vanskelig å finne ut hvilken komponent som bør oppgraderes først.

Har du en gammel maskin med 233-300MHz-prosessor og et grafikkort med 8 MB, bør du nok bytte ut alt sammen. Det blir for dyrt å kjøpe enkeltkomponenter slik at maskinen kan håndtere dagens spill.

Har du en raskere maskin, i 450MHz-500MHz-klassen, men som benytter seg av et eldre grafikkort (Voodoo 3, TNT2 eller ATI Rage Fury), er det lurt å oppgradere til et nytt grafikkort. GeForce 2 vil garantert gi deg bedre ytelse, men en prosessor tregere enn 400MHz vil bli en betydelig falskehals.

Men ytelsen vil også øke kraftig hvis du bestemmer deg for å oppgradere prosessoren. Fordelen med en kraftig prosessor kombinert med et eldre grafikkort er visning av vesentlig flere bilder i sekundet, men uten mulighet til høyere oppløsninger og detaljerte teksturer. Velger du å kjøpe et nytt grafikkort derimot, får du muligheten til høyere oppløsninger med 32-bits fargedybde, men det vil ikke nødvendigvis gå raskt nok. Det er da opp til deg hva du har mest behov for, ut fra hva slags spill du foretrekker.