Ny prosessor -- mer avansert enn Pentium

På Mikroprocessor Forum i Sunnyvale, California, har AMD lansert sitt neste, grensesprengende prosessor. Konkurransen med Intel skjerpes ytterligere, og det er inngått allianser med svært mektige aktører i bransjen, som både sitter på teknologi og markedsandeler.

AMD har alltid hatt ambisjoner. De har riktignok aldri klart å levere raskere prosessorer enn Intels toppmodeller, men de har alltid vært billigere. I løpet av det siste året har også Intels forsprang i ytelse blitt vesentlig redusert og det ser også ut til at AMD nå har fått bukt med et av sine svakeste punkter – stabilitet og kapasitet i produksjonen.

Men ambisjonene om å overgå Intel i ren ytelse er høyst tilstede. På Microprocessor Forum, som foregår denne uken i Sunnyvale, California, har AMD avslørt nye detaljer i arktitekturen for neste prosessorgenerasjon – K7. Det er her det store slaget skal stå i 1999 og videre fremover.

Kompleks arkitektur

Mens Intel baserer sine prosessorer på den eksisterende Pentium II-arkitekturen enda et par år framover, kommer AMD med en ny arkitektur som på flere områder er vesentlig mer avansert enn Intels.

Arktitekturen i Intels Pentium II er i idag i stor grad RISC-basert.Dette innebærer at de klassiske, lengre X86-instruksjonene blir brutt ned til kortere instruksjoner som så bearbeides.

K7 opererer med ”macroOPS”, som er AMDs betegnelse på en ”bunt” av X86-instruksjoner. Denne kan inneholde en X86-instruksjon, eller en kombinasjon av flere instruksjoner. Lengden på en macroOPS er 15 bytes og den blir utført direkte i K7-arkitekturen.

Flere av disse macroOPS opptrer samtidig, og det kan ligge opptil 72 instruksjoner inne, som bearbeides i logikken samtidig. AMD påstår at denne metoden utgjør en mer direkte metode enn å først dekode til RISC. Instruksene inneholder mer informasjon, mens selve konstruksjonen blir enklere og mer effektiv.

AMD påstår at også desimaltalls-delen i K7 skal være vesentlig raskere enn det Intel kommer til å kunne levere på samme tid som K7 kommer i salg. Hvis dette løftet holder, vil det være første gang Intel taper på dette området. Her har Intel alltid kommet ut som en klar vinner, som gjør at alle som driver med krevende design av bilde, lyd eller 3D har valgt PCer med Intel-prosessor.

Ultrarask buss

Systembussen som prosessoren monteres i har den samme kontakten som Intels Slot 1. Men her stopper likheten, for dette er den samme bussen som brukes i Digitals Alpha-maskiner, og har en meget høy ytelse. Hastigheter på 200 MHz er realistisk, og det vil være mulig å plugge i en modul med Alpha-prosessor hvis Compaq (som nå eier Digital) er interessert i å tilby dette.

Da vil selv de mest sultne på prosessorkraft kunne tilfredsstilles, til en rimeligere pris enn selv dagens NT-baserte Alpha-systemer.

Bred støtte

AMD lover at både brikkesett, hovedkort og andre støtteprodukter skal være klare ved full komersiell lansering av K7.

Prisområdet for komplette maskiner basert på K7 skal ligge på rundt 2000 dollar, så dette er ikke en prosessor for et snevert marked.

Det er dette markedssegmentet som er det mest lønnsomme, så her blir kampen både tøff og spennende.