Ny Picasa - nå på norsk

MINITEST: Picasa er raskt blitt vårt yndlingsprogram for organisering av bilder. Nå er en ny utgave ute, og vi har prøvekjørt den.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er gått cirka ett år siden Picasa 2 så dagens lys, et gratis program som organiserer bildene dine og gir deg en rekke enkle redigeringsfunksjoner. Picasa distribueres av Google, og bærer preg av selskapets enkle grensesnitt og tilgjengelighet. Det er altså ikke verdens mest avanserte program til slike formål, men det er gratis og enkelt, og slikt ble det vår favoritt.

Nylig ble en oppdatering sluppet til Picasa, og programmet er nå i versjon 2.2.0. Vi innrømmer at nyhetene stort sett ikke er dramatiske, men én forbedring som har betydning for mange er støtte for norsk språk.

image: Ny Picasa - nå på norsk


Programmet sjekker språket i installasjonen din av Windows, og starter automatisk på engelsk om du har engelsk Windows installert (slik tilfellet er med de fleste av maskinene vi testet det på). Det er imidlertid bare å endre språk til norsk manuelt.

Veldig enkelt

Picasa er fremdeles like brukervennlig som før. Det søker etter nye bilder på harddisken (du kan selv velge om det skal søkes gjennom alle mappene, eller bare Mine Dokumenter), og en mappestruktur, sortert etter dato, vises langs venstre side av skjermen.

image: Ny Picasa - nå på norsk


Størsteparten av skjermen domineres av en oversikt over hva som befinner seg i de forskjellige mappene, og du kan enkelt skrolle gjennom innholdet.

Tydelige knapper øverst på skjermen lar deg importere bilder fra en ekstern enhet, lage lysbildefremvisning, viser en tidslinje over bildene og mappene og lar deg brenne ut en gave-CD.

Når du markerer ett eller flere bilder, får du en rekke alternativer. Du kan sende de ut med e-post, skrive dem ut, lage en kollasj og eksportere de valgte bildene til en egen mappe.
Et felt i øvre høyre hjørne lar deg søke gjennom mappene – meget nyttig om du har flere tusen bilder liggende på disken.

Skjul dine hemmeligheter

Det er også mulig å passordbeskytte mapper, slik at ingen andre får tilgang til bildene som ligger der.

For å kjappere finne frem til ønskede bilder, kan du markere dem med stjerner, og legge på etiketter der du kan gruppere dine favorittfotoer. Du kan også skrive inn beskrivelser under ethvert bilde.

Når du dobbeltklikker på et enkelt bilde, får du opp flere redigeringsmuligheter. Disse er på ingen måte et alternativ til avanserte programmer – som også koster penger – men en rask måte å fikse bilene dine på.

image: Ny Picasa - nå på norsk


Du kan kjapt beskjære bildene til forhåndsgitt format eller velge ut hva som skal beskjæres manuelt. Det er mulig å fjerne røde øyne, automatisk fikse på kontrast og farger, samt fylle på lys. Du kan også justere på lys og skygger mer manuelt, og legge på effekter som skarphet, sepia, glød og flere. De aller fleste endringene krever én knapp for å utføres, og kan kjapt angres på.

Det er også viktig å merke at programmet ikke endrer på originalbildet, men mellomlagrer endringene, som du kan senere eksportere som nye bilder.

Som sagt tidligere, Picasa passer aller best for de mindre profesjonelle fotografene, som ønsker seg et gratisprogram for å holde styr på bildene. Det finnes bedre alternativer for de som vil ha mer kontroll, men disse koster også penger.

Sjekk gjerne ut Picasa selv, du kan laste ned programmet her.