Foto: BEL
Foto: BELVis mer

Ny, personlig nettleser fra Microsoft

Så er den ferdig, Microsofts nye lekre MSN Explorer. Den personlige nettleseren har et friskt brukergrensesnitt, og gir deg nye innfallsvinkler til tjenester på nettet.

Selv om mye har skjedd på innsiden, har grensesnittet stort sett vært det samme i nettleserne siden Mosaic så dagens lys på begynnelsen av nittitallet. Derfor kan det være duket for et aldri så lite generasjonsskifte, med MSN Explorer og til en viss grad Netscape 6 (som lanseres snart).

For nettet har utviklet seg til å bli mye mer enn bare statiske HTML-sider. Vi har etter hvert blitt vant til tilleggstjenester som video, musikk, webmail og andre interaktive tjenester. Problemet har etterhvert blitt å få kontroll over alle disse elementene.

De nye ikonene er mer kunstneriske enn hva vi forventer fra Microsoft. Foto: BEL Vis mer

Det er nettopp dette Microsoft mener å ha løsningen på, med sin nye MSN Explorer. Det nye grensesnittet minner svært lite om tradisjonelle nettlesere, eller Windows-programmer for den saks skyld. Den er både fargerik og lekker, men det mest interessante er likevel måten den integrerer forskjellige Internett-tjenester på.

Nettleseren bruker samme maskineriet som Internet Explorer, og legger seg som et nytt skall over dette. Du kan selvsagt fortsatt bruke "gamle" Internet Explorer hvis du ønsker det. Med andre ord betyr dette at eventuelle bugs i Internet Explorer vil du også oppleve i MSN Explorer...

En personlig nettleser for hele familien

Inntil ni brukere får sitt eget ikon i innloggingsboksen Vis mer

Når du starter MSN Explorer, får du først spørsmål om hvem du er. Dette er nyttig dersom det for eksempel er flere i familien som bruker samme PC. Av en eller annen merkelig grunn får du bare registrere deg dersom du har en USA-adresse. Det finnes likevel en bakvei, ved at du på forhånd registrerer deg (eller hvis du alt er registrert) som bruker av Hotmails web-baserte epost (http://www.hotmail.com).

Når du er pålogget, trer dine personlige innstillinger i kraft. Opptil ni brukere kan dele samme nettleser. I tillegg kan du logge deg på som gjest, uten personlige innstillinger.

Et tall på ikonet markerer ny epost Vis mer

For personlighet er viktig i MSN Explorer. Her er webmail fra MSN eller Hotmail integrert og alltid tilgjengelig via E-mail ikonet øverst i skjermbildet. Det samme gjelder for chat-programmet MSN Messenger. Brukergrensesnittet i web-mailen er oppgradert og passer perfekt inn i nettleserens nye ansikt. Nå kan du også formatere teksten din, og generelt er det lite ved løsningen som minner om tradisjonelle, begrensede webmail-klienter.

Den integrerte webmail-klienten gir deg følelsen av å jobbe i et vanlig epostprogram Vis mer

I tillegg har Microsoft igjen utvidet deres "My"-konsept, som ble introdusert med My Computer og My Documents i Windows 95. Nå får du tilgang til My Files, My Photos, My Maps, My Movies, for bare å nevne noen. Og alt er selvsagt tilgjengelig uansett hvor i verden du skulle oppholde deg. Dette gjelder også My Favourites, som blir lagret sentralt hos Microsoft.

Andre sentrale elementer er en personlig oppstarsside, kalender, og søk på webben. Alt er hele tiden bare ett klikk unna, og selvsagt får du hele tiden presentert reklame som faller innenfor dine antatte interessefelt.

Nettleseren inneholder en integrert versjon av Windows Media Player, slik at video og musikk spilles direkte i nettleseren. Et ikon øverst til høyre i skjermbildet tar deg til Windowsmedia.com, slik at du kan velge videoer og musikk som du vil la deg underholde av.

Last ned og prøv selv!

MSN Explorer er tilgjengelig gratis via MSN sine hjemmesider. Filen du laster ned er på ca 5 MB (vel og merke hvis du har Internet Explorer 5 eller nyere installert), og kan lastes ned fra denne adressen.